Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Планирано остаряване на стоките
Филм за планираното остаряване на стоките
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Запланированное устаревание товаров Geplante Obsoleszenz
Планирано остаряване на стоките

Фундамент на капитализма е планираното остаряване на стоките.

Според Serge Latouche - професор в Университет Париж-XI: Париж-юг, постоянния растеж на икономиката на капитализма не цели удовлетворяване потребностите на потребителите, растежа на икономиката е самоцел на капитализма. Всеки 3 минути някъде по света излиза нов артикул.

За да се увеличава производството на стоки, трябва да се увеличава и консумацията на стоки. Според Serge Latouche, пазарната икономика се основава на три фактора:

1.) Реклама.
2.) Планирано износване и морално остаряване на стоките.
3.) Кредит.

Планирано износване на стоките е характерно само за пазарната икономика. За първи път се въвежда от картели в САЩ, при производството на електрически крушки за лампи. Първите ел. крушки са имали живот 2500 часа. Впоследствие американският конгломерат General Electric Company инвестира в изкуствено намаляване продължителността на живота на крушките до 1000 часа.

През 1950-те започва производството на найлонови чорапи за жените. Първоначално те са били особено устойчиви, впоследствие са били разработени технологии, найлоновите чорапи бързо да се износват.

Разработване на технологии за производство на стоки с изкуствено, преждевременно излизане от употреба, не се е практикувало в социалистическите страни с планова икономика. В ГДР по указания на държавата, стоките са се произвеждали с годност 25 години. Хладилници и перални машини произведени през 1980-те в ГДР, както и в България, все още функционират.

През 1981 ГДР започва производството на електрически крушки под името NARVA, с особено дълъг живот, които представя на изложението в Хановер (ГФР), с надеждата да получи оферти от западни предприемачи. Вместо това, западните им колеги от Osram иронично ги майтапят, че искали да станат безработни. След падането на Берлинската стена и Обединението на Германия, фабриката я закриват и производството преустановяват.

На днешно време всички уреди, при които няма осезаемо техническо развитие (принтери и пр.), се произвеждат със специално интегриран чип, който след определен период поврежда уреда. Например "iPod" на Apple се произвежда с акумулатор, който е програмиран да се повреди след 18 месеца. Същото се случва и с акумулаторите на Apple Laptop.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Умишленото скъсяване живота на електрическите уреди предизвиква замърсяване на екологията. Този проблем Западните Демокрации решават с изхвърляне на боклука си в Източна Европа и страните от 'Третия свят'. Интернационални закони забраняват такова изхвърляне на боклук. Тези забрани Западните Демокрации заобикалят, като декларират боклука за стоки втора употреба.

Планираното остаряване на стоките е легална измама, характерна за пазарната икономика.

Както продаване на евтин принтер, на който мастилото му е по-скъпо от самия принтер.

Продаване на видеокамера, на която акумулатора струва 30% от цената на самата камера и не пасва на следващия модел камера от същия производител.

Продаване на прахосмукачка, за която торбите струват 30% от цената на самата прахосмукачка.

Продаване на самолетен билет с невключена летищна такса, която впоследствие се оказва по-висока от цената на самия билет.

Както сключване на договор за някакъв вид услуги, при което в договора не се описват условията, а клиента подписва че приема общите условия, които са публикувани на уебсайта на фирмата, които естествено по всяко време на денонощието могат да се променят.

Както и даване на кредит при определени условия, които впоследствие банката може по всяко време да измени.

Всичко това при демокрацията е напълно законно и легално и се поощрява от демократичното правителство!

"The world is not threatened by evil people,
but by those who allow evil to take place."

Albert Einstein (1879 - 1955)

"Светът не е заплашен от злодеи,
а от тези, които допускат злините."

Алберт Ейнщайн


Още по темата:
loading...
България в условията на демокрация

Фордизъм и постфордизъм

Финансова криза

Филм за пазарната икономика

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker