Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Масова култура
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Масова култура Массовая культура Popkultur Popular culture Cultura popular Culture populaire Cultura popular Populärkultur Pop kultur Масовна култура Μαζική κουλτούρα วัฒนธรรมสมัยนิยม ثقافة شعبية 大衆文化 Popüler Kültür
Văn hoá đại chúng 流行文化 Масова культура Cultura popular Populární kultura Kultura popularna Popkultúra Cultură populară Populaarikulttuuri Populærkultur

"Cuius regio, eius religio"
На когото участъка,
негова и религията.
Латинска формулировка на управление.

"Un roi, une loi, une foi"
Ludwig XIV
"Един цар, един закон, една религия"

"Ein Volk, ein Reich, ein Führer"
"Един народ, една държава, един вожд"

Йозеф Гьобелс -
министър на пропагандата на Нацистка Германия


Масова култура или "American way of Life"

Масовата култура се заражда през 1920-те години в САЩ. Едни от предпоставките за нейната поява са техническото развитие и електронните медии. Масовата култура се разпространява чрез средствата за масова информация и се продуцира за една глобална публика, независимо от географските, етническите и културни особености. Масовата култура е предшественик на "Celebrity Culture".

Масовата култура обладава по-малко или въобще няма художествени ценности, в сравнение с елитарната култура или народната култура. Но масовата култура удовлетворява потребностите на по-широка аудитория. Масовата култура реагира бързо на модни течения и бързо губи актуалност - нещо което не се случва с елитарната или народната култура.

Елитарната култура изразява пристрастията и вкусовете на аристократите, масовата култура - на низшите прослойки на обществото. Под понятието аристократи не трябва да се разбира богати и хабилитирани личности от обществения живот, а хора с висок коефициент на интелигентност, които при капитализма най-често биват целенасочено потискани, за да не конкурират привилегирования елит.
Ten Commandments
Масовата култура създава кумири, които имат за цел да подменят възпитанието от родители и учители. Тези медийни звезди - идоли не възникват спонтанно, поради личен талант или харизма. Кумирите биват задкулисно протежирани, финансирани и популяризирани от СМИ и развлекателната индустрия. На тях подрастващите подражават, тези кумири определят модата и манипулират поведението на техните фенове.

Манипулиране на хората чрез идолопоклонничество не е откритие на неолибералите от 20 век. 2000 години по-рано Исус Христос е знаел за този метод:

"You shall not make for yourself an idol, or any
likeness of what is in heaven above or on the earth
beneath or in the water under the earth."


Never make your own carved idols or statues that
represent any creature in the sky, on the earth, or
in the water.
Exodus 20:4 / Bible

Жанрове в поп-културата

loading...
Едни и същи видове изкуства могат да имат произведения за елитарната публика, както и за масовия консуматор. Филми на Пиер Паоло Пазолини, Федерико Фелини, Микеланджело Антониони, Андрей Тарковски, Волфганг Петерсен, Christian Petzold, Андрю Никол, Tim Burton, Андрей Кончаловски, са за елитарната публика. Филми на Роланд Емерих ("Independence Day: Resurgence"), Джонатан Либесман, Antoine Fuqua ("The Equalizer", "Tears of the Sun", "The Magnificent Seven"), както и всички екшън- и супермен -филми, са за масовия потребител.

Филми, предназначени за елитарна публика, по правило са с многопластова драматургия и задълбочена разработка на отделните характери. Филми, предназначени за масовия потребител, са с повърхностна драматургия и стерилни характери, но с изобилие на зрелищни сцени. Героите от филми и романи на масовата култура, са диференцирани на положителни и отрицателни, на добри и лоши, светци и злодеи, морални и неморални. Един от жанровете филми, предназначени за интелектуалното ниво на масовия зрител, са High-concept филмите. В епохата на глобализация националните традиции се подменят със световни стандарти, националната култура - с масова култура. Творчеството се заменя с консумация. Създаваните през столетията национална култура и традиции, дух и нравственост, се заменят със шаблон от лесно управляеми стереотипи и поведение по калъп. За целта масовата култура създава кумири.

"McDonald's" и "Coca-Cola" определят коя храна и кои напитки са най-хубави.
"Academy of Motion Picture Arts and Sciences" определя с "Oscar" кой филм е най-хубав.
Американският седмичник "TIME" определя кой е човек на годината ("Person of the Year").
Американското списание "Forbes" определя кой е най-богатия човек ("The World’s Billionaires") и кой е най-властния човек ("The World's Most Powerful People").
Американското списание " Playboy" определя кои жени са най-секси.
Американското интернационално Lifestyle-списание 'Cosmopolitan', което принадлежи към 'Hearst Corporation', основан от William Hearst, който скалъпил лъжата за взрива на борда на американския кораб 'USS Maine' в пристанището на Хавана/Куба, с цел САЩ да започнат война срещу Испания, за да заграбят испанските колонии, на днешно време поучава жените от цял свят, как да правят секс и колко аналния секс бил полезен за заздравяване на връзката.
Американското списание "People" (Time Inc.) определя кои хора са най-красиви.
Американската кукла Барби/Barbie, след като е най-продаваната кукла в света, Barbie определя какви пропорции трябва да имат момичетата, ако искат да са красиви и към какъв идеал трябва да се стремят децата от целия свят.
"Freedom House", финансирана от George Soros, определя коя държава е демократична.
Американските агенции "Standard & Poor’s", "Moody’s" и "Fitch Ratings" определят кои държави са платежоспособни.
Американският "Times Higher Education" определя кои университети имат най-добра репутация в света.
Американският каталог "Open Directory Project - dmoz" определя кои уебстраници са качествени.
Американската компания Web of Trust оценява всички уебстраници в интернет, относно репутация, благонадежност, достоверност на информацията и доколко са безопасни за деца - "Child Safety", като създава един вид черен списък. За "Web of Trust" на 01.11.2016 г. "Norddeutschen Rundfunk" публикува журналистическо разследване, според което "Web of Trust", освен че саботира уебстраници - вредни за американската пропаганда, "Web of Trust" продава събраните лични данни на потребителите в интернет.
Американският проект Wikipedia определя кое е вярно.
Американската социална мрежа Facebook определя кое е интересно за потребителите.
Американското бизнес списание „Fortune“/„Форчън“, издавано от Time Inc. определя в своите класации на най-мощните световни и американски компании "Форчън Глобал 500" и "Fortune 500". И единственият конкурент на „Fortune“ е „Форбс“ - също американско издание.
И всички тези американски организации се самоцитират една - друга.

Цел на масовата култура

Масовата култура има за цел хората от всички краища на планетата да се обличат еднакво, да слушат една и съща музика, да ядат еднаква храна, да се стремят към постигането на едни и същи лъскави стоки, да имат еднакви желания и мечти, да имат еднаква религия или еднакво да нямат религия, да имат еднакъв морал или еднакво да нямат морал, да имат еднакво отношение към хомосексуализма, Gender-теорията, инцеста, проституцията и родоотстъпничеството пардон човешките права, да имат еднаква ценностна система - "pursuit of happiness".

Масовата култура унифицира и нивелира течения в модата, вкусовете и даже вторичните полови белези.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Zbigniew Brzezinski в книгата си "The Choice: Global Domination or Global Leadership" (страница 48) описва ролята на масовата култура: Освен икономическото и военно превъзходство на САЩ, за гарантиране на господство върху целия свят, трябва така наречения "american way of life" да се превърне в стереотип и всеки трябва да има чувството, че иска да стане американец.

На страница 45 в книгата си, Brzezinski подчертава ролята на интернет, на Hollywood, на музиката от "Rock 'n' Roll" до "Techno", поп-културата, "Fast-food", модата, както и навлизането на англицизми в езиците на народите.

Масовата култура наравно с религията (липсата на религия), ще играят важна роля в бъдещите войни за разширяване на империи. Всички империи в историята на човечеството, са се стремели към поробване на целия свят и всички са рухвали, поради недостатъчни комуникации, транспорт, разлики в езика, разлики в морала, културата, възпитанието и религията.


Още по темата:

Американското кино

Развлекателна индустрия

Масовата култура пропагандира мизандрия

Популярността на американските технологии

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker