Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Влияние на филмите
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Влияние на киното върху човешката психика

"Из всех искусств для нас важнейшим является кино."
В. И. Ленин

loading...
Киното е най-масовото изкуство и има най-силен пропаганден потенциал. Точни научни изследвания относно влиянието на киното върху човешката психика не съществуват. Основното въздействие на филмите върху човешката психика се състои в идентифициране на зрителите с герои от филмите.

Класическо клише в сериозното кино, е до болка познатата сцена, в която влюбеният мъж подарява букет червени рози на жената на своите мечти, при което тя е трогната от щастие. За разлика от киното, в реалния живот не малка част от жените се надсмиват над мъже, които отиват на среща с букет цветя в ръка.

Обикновено феминистки движения се обявяват против порнографията, като се мотивират с редуциране на жената до чисто сексуален обект. В порно-филмите жените често се подлагат на унизителни и болезнени манипулации за пари, в реалния живот се подлагат за да се харесат на богати мъже.

Консервативни кръгове се опасяват, че порнографията унищожава ценостната система и смисъла на семейството, поради демонстриране на промискуитет. От своя страна порнографите обвиняват цензурата, че забранява показване на човешка голота, докато показване на насилие принадлежи към мейнстрийм. Експериментално е доказано, че филми съдържащи кървави сцени, провокират интереса на зрителите. Трейлърите на нови филми понякога демонстрират повече насилие, от колкото самите филми.

Традиционно в порнофилмите се демонстрират отношенията между богатите мъже и жените. И бедните мъже, в очакване да получат такова внимание от жените, биха изпитали разочарование от реалността. Това, което обикновено се вижда на обществени места, е отношението на бедните мъже към жените.

Според някои автори порнографията има вредно въздействие върху самосъзнанието, поради изобразяване на почти идеални човешки фигури и изключителна телесна потентност, което довежда до разочарование и комплекси за малоценност у зрителите, които в реалния живот не могат да постигнат това. Това важи не само за порно-филмите. В художественото кино също се демонстрират почти идеални човешки образи и безкористна любов, които също довеждат до разочарование у зрителите, за които в реалния живот те са недостижими.

Порнофилмите не прикриват факта, че всичко показано в тях може да се закупи срещу известна сума пари, с което теоретически е достъпно за масовия потребител. В игралното кино напротив - демонстрират се идеализирани образи, които не са продажни, а са достъпни само за супергерои.

Кое е по травмиращо за психиката на подрастващите: Да си мислят че жените са продажни или че са достъпни само и единствено за супергерои, каквито те не са и никога няма да бъдат? Защото супермени в реалния живот не съществуват. В реалния живот съществуват само супербогати лихвари, които могат да си купят любовта, от която си поискат.

Художественото кино в по-голямата си част цели да заблуди, да дезинформира зрителите. В един екшън филм се демонстрират на зрителите хватки и техники за ръкопашен бой, които в реалния живот не съществуват. Както държавата няма за цел да информира своите граждани относно легалните възможности за спестяване от данъци, така и киното няма за цел да информира зрителите, как да се защитят, в случай че бъдат нападнати.

"Дебеланкото / Fatso" на Arild Fröhlich например цели да дезинформира зрителите относно половия отбор при хората.

Голяма част от порно-филмите тематизират безгрижния и сладък живот на богатите. Голяма част и от художественото кино също тематизират живота на богатите, но не ги интерпретират като промискуитетни, а като морални и благородни и най-често живота им е "украсен" с различни житейски проблеми и неудачи на богатите. С което игралното кино изопачава значително повече реалността, от колкото порнофилмите.

Демонстриране на инцест, педофилия или изнасилване в един порнофилм, се разбира и от 10 годишни деца, че е инсценировка, докато тематизиране на кръвосмешение или дори канибализъм в един игрален филм, навежда зрителите на въпроси дали това реално съществува и дали пък не е забранено, защото доставя върховна наслада.

Игралното кино може да има много по-вредно въздействие върху човешката психика, чрез създаване на стереотипи, кумири, дезинформация и създаване на илюзии, от колкото демонстрирането на промискуитет в порнографията.

И това въздействие върху човешката психика е толкова по-силно, колкото по-талантливи майстори са взели участие във филмовото производство, респективно по-висок бюджет има филма. Докато бюджетът на един порнографски филм е няколко хиляди US$, то бюджетът на един игрален филм може да достигне стотици милиони US$.

Порнофилмите се снимат от дилетанти: Сутеньори и проститутки. Игралното кино се снима от висококвалифицирани режисьори, сценаристи, диалогисти, актьори, тонрежисьори, пропагандисти и пр. професионалисти.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Относно вредното въздействие на порнографията върху обществото споровете и в бъдеще ще продължават. Но относно въздействието на средствата за масова информация и развлекателната индустрия, контролирани от Запада, с техните ежедневни статии и предавания по телевизия за жени на футболисти и мутри, както и анимационните филми за деца, последствията са красноречиви: Източно-европейците след 1990 год. стопиха населението си и достигнаха рекорд в заразите от болести, предавани по полов път и туберкулоза.


Още по темата:

Предсказания и пророчества в киното

Рецензии за филми

Филмови Жанрове

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker