Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Цар Борис 31.01.1941 град Пловдив
Цар Борис III поздравява армията си.
Някои от изобразените на снимката висши
офицери успяват след 09.09.1944 да получат
Титула "активен борец против фашизма и капитализма"
Последние новости игры рисунки музыка фильми сказки мои друзя Праздники Уроки impressum

Борис III (синът на Цар Фердинанд) е цар на България от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г. По въпроса за заслугите му относно участието на България във Втората Световна Война на страната на Нацистка Германия, има противоречиви интерпретации. Някои смятат, че Цар Борис е приел това решение, като е избрал пред две злини по-малката. "De duobus malis minus est eligendum." Тоест предпочел е Адолф Хитлер да влезе в България като партньор, отколкото като завоевател.

Всъщност България не е губела апетита си към загубените територии от Балканската Война (населените предимно с етнически българи Западни покрайнини, Вардарска Македония и Беломорска Тракия) нито през Първата, нито през Втората световна война, нито след влизането ѝ в Европейския Съюз. Така че Цар Борис съвсем не е останал без подкрепа в мерака си, от страна на българската общественост. Факт е, че Цар БорисIII свободно се е разхождал по улиците без охрана и е разговарял с простосмъртните граждани, нещо което едва ли някой политик даже от онова време, е можел да си позволи.

Плод на комунистическа пропаганда е прехвърляне на вината изцяло върху Цар Борис III, за ориентацията на България към Хитлеровия съюз.

Някои се опитват да мотивират отказа му да изпрати български войски на източния фронт, като основан на историческите и емоционални връзки на българския народ с руския. Известно на всички е, че политиката не се ръководи от чувства, а от груби материални интереси и политиците по правило не страдат от морални предразсъдъци и скрупули. Като се има предвид, че от момента на нападението върху СССР от страна на Нацистка Германия, вече на всички хора по света, включително и на самите немци, е станало ясно че Хитлер ще загуби Войната, то не е трудно да се обясни поведението на Цар Борис III, който просто се е грижел за собствената си кожа. Той умира внезапно на 28 август 1943 г., непосредствено след завръщането си от визита при Хитлер. Съществуват слухове за смъртта му, че е отровен по нареждане на Хитлер, заради опитите му за договаряне със САЩ и Великобритания, което би запазило короната му, но доказателства за това, както винаги не са намерени.

© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker