Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Освобождението на България от Османско робство
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

3-ти март Освобождението на България от Османско робство

Руско-османската война от 1877-1878 г. в българската история се нарича официално Руско-турска освободителна война. В румънската история се нарича Румънска война за независимост.

На 3-ти март мирният договор от Сан Стефано (Yesilköy) между Русия и Османската империя, слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г. и урежда етническите граници на българската държава след близо пет века Османско робство. Това обаче не се харесва на Запада, който свиква Берлинския Конгрес.

По време на военните действия се разбира, че османите са разполагали с по-модерна тежка артилерия от Русия. Но приоритет в политиката на Османската Империя са били харемите на султана. И поради невежество, османите не са имали информация, относно тактическите планове на Русия, поради което губят Войната.

В центъра на София като победител в Руско-турската освободителна война, е увековечен с паметник Александър II Николаевич - Цар освободител. Всъщност не руският цар, а руските войници, голяма част от които доброволци, жертват живота си за свободата на българите.

В Руско-Турската Освободителна война от 1877-1878г. загиват 28000 руснаци и 35000 остават инвалиди, 8000 убити и ранени румънци, 15000 убити и ранени българи, 10000 убити и ранени сърби и черногорци.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Казват, че България са я освобождавали три пъти:
Един път от турско робство, втори път от фашистко
робство и трети път от комунистическо робство.
И чак на третия път успели да превърнат
България в бананова република.

loading...
Филми за Освобождението на България от Османско робство:
"Славянский Гарибальди / Михаил Дмитриевич Скобелев (Народ, издревле нам родной)" -
Документален филм от 2010 год. за генерал Скобелев.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker