Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Българският работодател

С либерализирането на трудовия пазар в България на прехода се наложи като стандарт, частните фирми да заплащат на наемоработниците си една официална заплата, която превеждат по банкова сметка, върху която осигуряват служителите и една "заплата на черно" в плик. "Заплатата на черно" - в плик, частните фирми в България често бавят, а понакога и не я изплащат в пълен размер.

В момента, в който частната българска фирма реши да уволни даден служител или служителят предупреди, че ще напуска, "заплата на черно", понякога и официалната заплата, българските работодатели спират да му изплащат.

Някои български работодатели са до толкова окрилени от либералното българско законодателство, че в трудовия договор задължават търсещите работа да подпишат, че ако решат да напуснат, дължат обезщетение на работодателя за това, че ги бил обучавал.

На Запад има 13-та заплата и бонус за отпуска и за Коледа, които се дават доброволно от работодателите и във всеки един момент могат да бъдат отменени. Но на Запад няма практика, както в България, на напускащ служител последната заплата да не му се изплаща.

За тези, които "работят на черно" на Запад, за да не плащат осигуровки и данъци, както и всички проститутки, за които е важно спазване на конфиденциалност при упражняване на занаята, съществува риск да не получат договореното възнаграждение или въобще да не им се плати.

Същият риск съществува и за всички, които в България работят почтенна работа в частни фирми. При демокрацията българските работодатели са едни от най-некоректните в Европа. А българското трудово законодателство - най-либералното в Европа. И тези, които демонстрират на българските работодатели, че си знаят правата, не ги назначават или ги уволняват.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker