Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Психологическа война
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Психологическа война

Психологическа война или психологически операции, са въздействие върху вражеска войска и население по време на война, както и през мирно време, с цел тяхната деморализация, дезориентация и прекратяване на съпротивата им или гарантиране на господство в колонии и протекторати.

Тъй като от праисторическо време до ден днешен основната цел на войната е отнемане жените на врага, психологическата война включва подривни мероприятия за осмиване и унижаване мъжете на вражеската държава. На днешно време тази дейност се поема от феминистки организации, организации за защита правата на жените и развлекателната индустрия: "Вяра, любов и уиски", "Левиафан" (2014), "Географ глобус пропил" (2013).

Психологически военни действия на езика на НАТО се наричат PSYOP - Psychological Operations, медийни кампании се наричат MEDIAOPS - Media Operations, в цивилния живот се наричат Public Relations. PSYOP и MEDIAOPS са подраздели на INFOOPS - Informational Operations.

По времето на социализма, психологическата война се наричаше спецпропаганда.

На немски език се нарича Operative Information. Трябва да се разбира разпространяване на полуинформация, тъй като официално Бундесвера няма право да разпространява дезинформация.

"Ние трябва да казваме истината, истината
и само истината. Но - не цялата истина."

Йозеф Гьобелс -
министър на пропагандата на Нацистка Германия


Средствата с които си служи психологическата война са изпитани методи от рекламата, журналистиката, технологии на обществени комуникации: Word-of-mouth marketing - устна пропаганда, Viral marketing - вирусен маркетинг, Marketing buzz, Seeding agency, E-marketing - Интернет маркетинг и не на последно място развлекателната индустрия.

За целта психологическата война ползва булевардните издания, плакати, позиви, които от далече изглеждат като местната валута, а в по-ново време форумите в интернет, сайтовете за запознанства, E-Mails, SMS, провеждане на разговори "лице в лице" - Face-to-Face Communications на обществени места - фитнес-зали, плувни басейни, кафенета, дискотеки, нощни клубове и пр.

Към психологическата война се причислява и разпространяване на слухове и конспиративни теории, относно психотронно оръжие, Chemtrails и HAARP, проециране на триизмерни холограмни изображения, микровълново облъчване на вражеската армия и заразяване на вражески компютри с вируси по ефир - познати от Science-Fiction жанра. Всички те не почиват на реални факти и целят единствено сплашване на населението във васалните държави.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Разпространяване на слухове с цел дискредитиране на политически ръководители, съществува още от древността. В България през 1960-те се разпространяваха слухове от дисидентите, че на Тодор Живков му преливали кръв от млади мъже. 50 години по-късно разпространяват слухове за Ким Ир Сен (вожда на Северна Корея) от някаква си доктор Ким Со Йон, която през последните години прави кариера в Южна Корея и пише книги , че Ким Ир Сен се бил подмладявал с преливане на кръв от млади мъже. И в покоите си канел комедианти , които да го разсмиват - подобно на придворните шутове и джуджета в харемите на Османската империя.

В средата на 1980-те САЩ разлепиха на витрината на американското посолство в София списък на милионерите в България, начело с Тодор Живков, без каквито и да били доказателства за твърдението. А американската диверсионна медия Радио Свободна Европа през 1989 г. твърдеше, че една вечер Владимир Живков бил проиграл един милион долара в казино в Монте Карло - също без каквито и да били доказателства и без посочени източници за информацията.

Същото Радио Свободна Европа през 1990 г. разпространяваше лъжи, че САЩ ще приемат българи-емигранти.


Още по темата:

История на психологическата война

Жертви на психологическата война

Правила за водене на война

Русия блокира Wikipedia

Хибридна война

Радио "Свободна Европа"

Радио "Дойче Веле"

Facebook

WOT

DMOZ

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker