Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Кукла

Куклите изобразяват подобие на хора или на същества, подобни на хора и принадлежат към най-старите и най-често срещаните играчки. Куклите играят важна роля във възпитанието на децата. В античния свят, куклите са били култови обекти с магическо и религиозно значение. През 1908-1909 год. започва изработката на кукли като творение на изкуството (Marion Gräfin Kaulitz, Elena Scavini, Marie Marc-Schnür). По това време започва и фабричното производството на кукли.

Куклите се смятат за типични момичешки играчки, които служат за подготовката на момичетата за бъдещи майки. В края на 20-ти и началото на 21-ви век започват да се произвеждат кукли, изобразяващи кърмаче с външността на герой от филми на ужасите. Най-вероятно се цели провоциране на отвращение у момичетата към майчинството и отглеждането на деца.

Куклите изобразяващи зрели жени, са с изкуствени, стерилни лица, които се превръщат в естетически стереотип. Пропорциите на Барби например са 99-46-84 cm, което създава комплекси за малоценност у момичетата. Според изчисления на учени, жена с размерите на Barbie не би могла да съществува, защото няма достатъчно място в тялото ѝ за всички органи.

На Барби е кръстено психично заболяване "Barbie-Syndrom": Жени, които искат да изглеждат като Barbie, се подлагат на тежки диети и многобройни пластични операции. През Септември 2003 куклата Барби се забранява за продажба в Саудитска Арабия, тъй като не съответства на ислямския морал. Арабският свят се оказва резистентен към "културните ценности" на цивилизацията и не е на прага на демографска катастрофа, както българите.

В съзнанието на децата се оформя идеал, на когото те подражават. Момичетата се стремят да изглеждат така, както не е възможно да изглеждат, а момчетата се възпитават да търсят момичета с такава външност, каквато не съществува.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Форми и видове кукли:
* Кукли-уникати, като произведения на изкуството
* Модни кукли (Barbie)
* "Dutch Dolls" или "Penny-dolls" кукли от дърво
* Кукли Матрьошка
* Voodoo-кукли (Западна Африка и Карибик)
* Говорящи кукли
* Пиещи кукли
* Reborn-кукли
* "Hello Barbie"

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker