Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Криминология на изнасилването

До 1960-те години се смяташе изнасилването като тежко, но рядко престъпление, извършвано от психично не здрави мъже, които са непознати на жените-жертви. След 1980-те се изменя съществуващото мнение. Американски проучвания от 2004 г. говорят за само 2% от жертвите, да са били напълно непознати на извършителите.

Връзка между облеклото и поведението на жертвите, по отношение на риска да бъдат изнасилени, до този момент статистически не е доказана. Практиката показва, че невзрачни жени често стават жертва на изнасилвания.

Доказване на изнасилване е трудно. Обвинените мъже в повечето случаи признават да са имали секс със жертвата, но твърдят, че е станало по взаимно съгласие.

За да се докаже изнасилване, необходимо е извършителят да е упражнил физическо насилие, да е заплашвал с физическо насилие или да се е възползвал от безпомощното състояние на жертвата (инвалидност, състояние на наркоза, психотропна или алкохолна интоксикация ). В някои държави не е достатъчно жертвата само да е отказвала полов акт с ясно и твърдо "НЕ".
loading...
Поради това голяма част от жертвите не се обръщат за помощ пред съда и полицията. Освен това много жени изпитват срам от случилото се и не искат това да става обществено достояние. От друга страна жените, станали жертва на изнасилване, не искат преживяната психотравма, да си я припомнят при съдебните разпити и експертизи. Най-голям дял самоубийства, са следствие от изнасилване.

Изнасилванията стават най-вече обект на съдебно преследване, когато завършват с убийство на жертвата. Тъй като законодателството в почти всички страни, наказва изнасилване с най-тежка присъда, както и убийство, за извършителя на престъплението се оказва нецелесъобразно да остави жертвата жива (justice gap).

Copyright:www.aliceswonderland.eu


По данни на Агенцията на ЕС за основните права, 62 милиона жени (33% от жените) в Евросъюза твърдят, да са преживели физическо или сексуално насилие. В световен мащаб един милиард жени твърдят, че са били жертва на физическо или сексуално насилие.

Една част от жертвите, в действителност не са били жертви на изнасилване, а използват обвинението за отмъщение или за извличане на финансова изгода. В Германия например, през 2012 г. само 8% от обвинените в изнасилване мъже са били осъдени. Останалите 92% или са били невинни или са били освободени поради липса на достатъчно доказателства.


Още по темата:

Криминология на изнасилването
loading...
Психологически профил на изнасилвача

Честота на изнасилвания

Предпазване от изнасилване

Изнасилвания по време на война

Филмов жанр, който тематизира изнасилване и отмъщение, е Rape-and-Revenge.

В Германия само 10% от делата за изнасилване завършват с присъда

Френски войници изнасилват африкански деца

Масови протести в Япония срещу американските войници

Девет месеца затвор за пипане на жена с ръка по задника

За пипане и облизване по лицето - една година затвор в Германия

Сексуален тормоз

Сталкинг

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker