Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
доносник
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Растерно издирване

Тематично или растерно издирване е метод в криминалистиката, навлезъл с развитието на компютрите. Или може би комютрите са били първоначално изобретени, за складиране на информация за контролиране на населението. Растерно издирване се обяснява образно с ловенето на риба с мрежа. За първи път се въвежда в Германия през 1970-те от тогавашния шеф на полицията Horst Herold, под названието Rasterfahndung. Понятието "растерно издирване" е словосъчетание измислено от Sebastian Cobler - адвокат по наказателни дела и защитник на човешките права.

Принципът на този метод се основава в събирането на всевъзможна информация от всякакви източници, за цялото население. Информация относно черти на характера, черти на лицето, фигурата, ДНК, интереси и вкусове, здравословни проблеми, размер на обувките и т.н., се внася в база данни. Колкото повече отделни белези, черти на характера, навици и пр. бъдат събрани за всички граждани, толкова по-прецизна е селекцията при издирване.

Колкото по-прецизна информация притежават тайните служби, толкова по-прецизно могат да създадат характеров профил на гражданите.

С колкото по-прецизни характерови профили разполагат тайните служби и корпорациите , толкова по-лесно могат да илиминират критично настроените към управлението, посредством мобинг, инсценировки на нещастни случаи или самоубийства.

Колкото по-малко критично настроени към режима, толкова по-малък риск от бунтове и ревелюции и толкова по-голямо увеличение цените на животоподдържащи отрасли електричество, отопление, храна, вода, обществен транспорт.

През 1960-те в Германия започват да използват метод на издирване, чрез филтриране на отделни граждани по отделни белези. Чрез комбиниране на различни известни или предполагаеми белези, се създава филтър, който приложен на голямо количество събрана информация за населението, трябва да разграничи тази част от него, която се приема за заподозряна, за да се приложи към нея по-нататъшно разследване.

Метода на растерно издирване е познат още от древността: Избиването на младенците от цар Ирод (Мат. 2:18). Когато се ражда Исус Христос, Цар Ирод заповядва всички новородени деца, да бъдат убити. По онова време науката не е разполагала с ДНК-Тест и единственото което Цар Ирод е знаел, е била датата на раждане.

Началникът на немската полиция Horst Herold е във въсторг от "компютъра който помага на детективската работа за съвсем кратко време да се сравнят отпечатъци от пръсти взети някъде си, с тези в базата данни на криминалната полиция - по онова време 2 800 000".

Copyright:www.aliceswonderland.eu


През 2004 немското правителство планира разпростиране на растерното издирване върху Европа, с цел борба с тероризма, а през 2005 приложението му и върху така наречените търтеи на обществото - безработните.

В частност принципа на действие на спам-филтрите (Junk Mail Filter) в интернет, не е нищо друго освен растерно издирване. И той, както и всички останали роботи, не е в състояние да функционира задоволително без намесата на човека. В този смисъл ролята на сътрудниците на тайните служби и в бъдеще ще остане незаменима и все по-необходима в условията на увеличаващ се контраст между класите.

В Австрия растерното издирване датира офицялно от 01.10.1997, по времето на атентатора с писма-бомби Franz Fuchs. Като изходен пункт за започване на издирването, австрийските власти споменават факта, че терориста Franz Fuchs притежава огромни познания в обширни области на науката и техниката. На практика разгласяването за започване на растерно издирване в Австрия предизвиква неговото изнервяне, довело и до арестуването му. Според австрийските власти, растерното издирване не се прилага никога на практика в Австрия.

Растерното издирване е в противоречие с презумпцията за невиновност - основен конституционен принцип на всички демокрации, прокламирана и в чл.11, § 1 от Всеобщата декларация за правата на човека /1948 г./

На 31.12.2011 САЩ вкарват нов закон: "National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2012". Според този закон ("NDAA section 1021") американските военни се упълномощават да арестуват по подозрение американски и чужди граждани. Не съществува ограничение по време на лишаването от свобода. Не се предвижда и проверка, чрез цивилен съд, единствено конгреса трябва да бъде информиран.

Честите дебати и "разобличаването" на незаконни полицейски методи, като например "немския троянер" и тайното претърсване на хард-диска на домашните компютри и шпиониране чрез интернет на населението, имат за цел сплашване на масите. Експериментално е доказано, че всяко живо същество поставено в състояние на постоянен страх, развива имунна недостатъчност и продължителността на живота му се скъсява.
Едновременно се създава и илюзия у хората, че живеят в демократична страна, в която защитниците на човешки права имат еднакво място, както и тайните служби.

В ерата на интернет, тематичното издирване се застъпва с разузнаването. За тази цел се използват уебсайти, които "помагат" на хората да се срещнат със свои бивши съученици или да намерят работа. По правило и в единия и в другия случай търсещите се регистрират със собственото си име, адрес и детайлни лични данни.

Нова мода в Българя е условието на някои "работодатели", да изискват от търсещите работа да се заснемат с видеокамера и да публикуват лика си в ютюб - crowdsourcing.

В последно време се забелязва и практика, в нощните клубове и дискотеки, някой да заснема с камера клиентите на заведението. За целта се наемат съвсем млади хора, с цел да се създава илюзия, че и те са просто гости на заведението.

Безплатните онлайн-игри също се използват за създаване на характерови профили на отделните граждани. С тяхна помощ, управляващите могат да пресметнат риска от социални вълнения или даже революции, с цел оптимиране мерките за съкращаване социалните придобивки на бедните.

От всички методи най-ефикасният както изглежда, е (а)социалната мрежа Facebook. Само през първото полугодие на 2011 Mark Zuckerberg реализира печалба от 1.600.000.000 US-Dollar. Естествено не от реклами.

Преди 500 години европейците примамвали на корабите си африканци, като им показвали лъскави занаятчийски изделия - пръстени и гердани. И след като африканците се качили на корабите, европейците ги връзвали и откарвали в Америка като роби. На днешно време не е възможно по този начин да примамиш хора. Така ще бъде и в бъдеще с примамливите, безплатни сайтове.

В досегашните войни се е смятало, че ще победи този, който има най-много оръжия. В днешно време количеството оръжия е достатъчно за неколкократното унищожаване на цялото човечество - нещо, което никой не желае, тъй като войните винаги са се водели за поробване, а не за изтребление.

Войните на бъдещето се предвижда да бъдат асиметрични и ще спечели този, който владее повече информация.

Събраните лични данни за хората, се смятат за полезните изкопаеми на 21-ви век.

Високите технологии на американското оръжие, не помагат за залавянето на Садам Хюсеин. Помагат доносниците на ЦРУ.

Интернет не забравя никога. И най-невинните форуми и чатове, служат не само на полицията за издирване на криминални престъпници. Разговорите между 10-12 годишни деца се съхраняват грижливо и когато тези деца станат 25-26 годишни, събраната информация се продава на потенциалните им работодатели. Това ще рече, тези които изказват мнение, че богатите затова са богати, защото са умни и работят много, имат по-голям шанс в бъдеще да им предложат лека и добре платена работа, отколкото тези, които се досещат, че богатите паразитират на гърба на бедните.

В някои от развитите европейски държави, като например Германия, децата в училище се обучават как да се предпазват от интернет. В други държави, като например България, се прави точно обратното - в средствата за масова информация масирано се възхвалява фейсбук.

След сканадала около разкритията на Edward Snowden, през юли 2013 год. в една от германските републики Баден-Вюртемберг със закон се забранява на учители да организират учебния процес и да комуницират с ученици чрез социалните мрежи Facebook, Google+, Studi VZ, Twitter. За комуникация, министерството препоръчва писма по пощата.

Докато хората все още имат абстрактно понятие относно нарастващото ограничаване на човешките права, то през октомври 2009 става известно, че Евросъюза конкретно планира всеобщ мониторинг на гражданите, с изследователския проект на име INDECT.Още по темата:

Заплата в тайните служби

Назначаване на тайни агенти

Тайните служби и тероризма

Разузнаване и Контраразузнаване

Стратегия на напрежение

ИНДЕКТ
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker