Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Пионерски лагер при социализма
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Училището и учениците при социализма

Децата, по време на социализма, още от първи клас ходеха на училище сами и сами се прибираха след училище в къщи. Не са известни случаи от онази епоха на отвлечени, изнасилени от педофили или ограбени от ромски банди деца.
Пионерски лагер при социализма
loading...
Образованието и възпитанието на децата по времето на социализма бяха ръководени от презумпцията, че всички са равни и на всички държавата трябва да предостави еднакви възможности за просперитет. За тази цел учениците бяха длъжни да ходят на училище облечени в униформи и да не носят бижута, за да не развиват по-бедните деца комплекс за малоценност още в началото на живота си, поради невъзможност на родителите да им купуват скъпи дрехи и пр. статус-символи.

Освен униформеното облекло, учениците бяха длъжни редовно да подстригват косите си и да не подражават на западната мода на хипи-движението. В редица соросоидни медии може да се прочете, че по време на комунизма непослушните деца били сурово наказвани с "подстригване „нула” номер за момчетата и „първи” номер за момичетата". В действителност такива наказания имаше за деца-престъпници, които учеха в Трудово Възпитателни Училища - затвори за малолетни. Също и войници в казармите биваха наказвани с остригване за провинения.

Трудово Възпитателните Училища (ТВУ), прекръстени през 1996 г. на Възпитателно училище-интернат (абревиатура ВУИ), са затвори за малолетни. По времето на комунизма в ТВУ попадаха деца-рецидивисти, които многократно са били залавяни за криминални престъпления. В случай на леко престъпление, отпърво децата бяха на периодичен отчет в Детска Педагогическа Стая.

Ученичките, по времето на комунизма, бяха длъжни да не идват в училище с екстремно къси поли, че да им се виждат долните гащи и да не нарушават социалистическия морал. През 1970-те, по време на модата на късите поли, имаше случаи момичета и жени да ходят по улиците без долни гащи.

На учениците беше забранено да пушат цигари и да пият алкохол. За забрана на наркотици по време на социализма не ставаше дума, тъй като търговия с наркотици по време на социализма не е имало. Но през голямото междучасие учениците ходеха да пушат в съседни градинки, паркове и дворове, понякога и да се напиват вечерно време. По изключение имаше ученици - пристрастени пушачи, които ходеха всяко междучасие в тоалетната да пушат.

В случай че ги видят учители и ги докладват на училищния съвет, учениците бяха наказвани с намаляване оценката за поведението (дисциплината). Учениците бяха оценявани по четирибална система: 'Отлично поведение', 'Добро поведение', 'Задоволително поведение', 'Незадоволително поведение'. При 'Незадоволително поведение' учениците бяха изключвани от училище. Тъй като средното образование, по времето на Бай Тошо беше задължително, след изключване, учениците отиваха в друго училище с по-нисък ранк или в по-малък град, за срок от една година.

Намаляване оценката за поведението се прилагаше и за отсъствие от училище по неуважителни причини. Отсъствията се наричаха “извинени” и “неизвинени”, на днешно време (2017) се наричат “по уважителни” и “неуважителни причини”. g

В училищата, в зависимост от доходите на родителите, някои ученици (от многодетни семейства) получаваха безплатни купони за обяд и стипендия. Цената на обяд в ученическата столова беше 0,50 лв. за супа, основно ястие и десерт. Стипендиите за ученици през 1970-те бяха в размер на 20-30 лева на месец.

Учениците по време на соца ходеха на поклонение в мавзолея на Георги Димитров. При демокрацията би трябвало да ходят на поклонение пред паметника на свалените американски пилоти, които бомбардирали цивилното население на София по време на Втората световна война и пускали детски играчки със взрив, които откъсвали пръстите на българските деца.

По време на комунизма, повечето (над 50%) ученички започваха полов живот на 15-16 годишна възраст, а момчетата на 18-20 годишна възраст. Това ставаше очевидно за момичетата, при постъпване във ВУЗ. В първия учебен ден момичетата минаваха на гинекологичен медицински преглед, при което трябваше да предупредят гинеколога, дали са девствени. И над 80% от 18-19 годишните студентки не бяха девствени.

Първите стъпки в любовта, както при учениците, така и при ученичките не бяха следствие от продължителна сериозна връзка. Известни бяха случаи на сексуални отношения между ученички и техни учители. Хит бяха учителите по физическо възпитание. В по-редки случаи учителки имаха сексуални връзки със свои ученици.

В случай че ученичка забременееше, биваше узключена от училище, ако не направи своевременно аборт. В по-малко престижните училища и СПТУ имаше ученички, които до последните класове вече имаха по 10 аборта.

Освен по учебните дисциплини, децата при социализма ги обучаваха с пропаганда. Комсомолските секретари, дружинните ръководители и някои от учителите им говореха какъв прогрес имало българското общество след 09.09.1944 г. По-отворените ученици опонираха на учителите, като изтъкваха, че и Западните държави също имат прогрес през този период, при което учителите изпадаха в неловка ситуация, защото не знаеха какво да отговорят на учениците.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Само след няколко години, същите тези отворени деца, които задаваха неудобни въпроси на учителите си, ще се убедят от собствен опит, че едно общество може не само да се развива, но може и да деградира, както се случи при така наречения преход към демокрация и пазарна икономика.

И за сметка на деградацията на българите, други народи ще ускорят темпа си на развитие. Защото в природата нищо не се губи, а само се премества от едно място на друго.Още по темата:

Какво образование имат милиардерите

СПТУ

Рабфак

Изключване от училище при социализма

Образоването - приеоритет във вътрешната политика при социализма

Частни уроци при социализма

Бригади по времето на социализма

Летни лагери при социализма

Мобинг в училище

Военно обучение по времето на социализма

Охрана на училищата по времето на социализма

Как живееха хората при социализма

Основни класи в социалистическото общество

Покупателната способност при социализма

Избор на професия

Спортът при социализма

Проституция при социализма

Всяко четвърто училище в България е закрито

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker