Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Научно-фантастичен филм
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"In Time"/"Дилъри на време"

"In Time"/"Дилъри на време" по сценарий и режисура на Андрю Никол, е научно-фантастичен филм, който интерпретира икономическа система на бъдещето, при която парите са заменени от продължителност на живота и времето е разменната монета. Вследствие генна манипулация, процеса на остаряване спира на 25 годишна възраст и хората могат да живеят вечно. Аналогично на съвременното демократично общество, при което вследствие генни манипулации, хранителни продукти се произвеждат в огромно количество, достатъчно да пренасити цялото човечество.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Но за да се избегне пренаселване на земята, на хората във филма, им имплантират часовник - Countdown Timer, който отчита времето, което им остава да живеят. Богаташите могат да живеят вечно, а бедняците трябва да смятат всяка минута. За да удължат времето, което им остава да живеят, бедните трябва да работят. Но колкото и да се трудят, винаги им остават броени часове живот. Както в съвременното капиталистическо общество, хората колкото и да се трудят, винаги остават бедни.

Филмът "Дилъри на време" започва с монолог на протагониста: "Аз нямам време да се замисля какво се е случило. Проблемът е, че ни остава да живеем само една година. За да живеем повече, трябва да работим. Аз мечтая да се събудя и на инплантирания в ръката ми часовник да имам повече време, от колкото само няколко часа."
loading...
В съвременното демократично общество тези, които изкарват прехраната си с труд, нямат време да се замислят какво се е случило и защо в миналото са работели по 8 часа на ден и парите са им стигали да се нахранят добре, да им е топло в къщи, да ходят на курорт 1-2 пъти в годината и да си купят жилище. А сега, когато човешкия труд се заменя от компютри и роботи, хората трябва да работят по 12-14 часа на ден и трябва да теглят потребителски кредити, за да гладуват и мръзнат.

Филмът "Дилъри на време" е научно-фантастична алегория на съвременното общество. Общество, което се самоопределя като демократично, в което бедните за да оцелеят, трябва непрекъснато да работят. А за да имат стимул да работят и за да предотвратят пренаселване на земята, богатите непрекъснато повишават цените, увеличават работния ден, редуцират социалните придобивки на населението, ограничават достъпа до медицинско обслужване.

"Дилъри на време" засяга идеята за социален дарвинизъм:
Слоган на филма "In Time":

"For a few to be immortal, many must die."

"Заради безсмъртието на избраните,
трябва да умрат милиони обикновени."


При демокрацията, за да могат западняците да ядат евтин шоколад, децата в Западна Африка трябва тръгват на работа от 4 годишна възраст, а не да ходят на училище. За да могат американците да зареждат с евтин бензин, трябва иракци и либийци да жертват живота си.

Във филма "In Time", временните зони съответстват на прослойките в демократичното общество. Преминаването от една временна зона в друга е практически невъзможно за трудещите се, тъй като не са в състояние да го платят. Както в съвременното демократично общество, с припечелените пари от работа, бедните не могат да изменят социалния си статус.

На героя от филма случайността му помага да премине часовите зони (прослойките), но е заловен от стражари на времето (полицията), които го проследяват с камерите за наблюдение (ИНДЕКТ) и се усъмняват в доходите му.

Независимо че героя успява да докаже легалния произход на доходите си, полицаите го арестуват, конфискуват парите му, като му обясняват че тяхната задача е да предотвратяват времето (парите) от горните слоеве на обществото да преминават в по-долните. Най-важната функция на държавата, е да съхранява диспропорцията между класите и да не допуска преминаване от една класа в друга.

Във филма "Дилъри на време", животът на бедните в гетото е под постоянна заплаха от организираната престъпност. Крадците убиват бедните, за да ги ограбят - да им вземат времето (парите), но полицията не ги закача, защото организираната престъпност не засяга прослойката на богатите, а за бедните играе роля на нещо като "естествен отбор".

"In Time" ползва мотива за "Bonnie and Clyde", като любов между беден мъж и богата жена.


Още по темата:

Рецензии за филми

Основни класи

Безкласово общество

Класи в социалистическото общество

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker