Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Самосъзнание, Самооценка, Самочувствие

Самосъзнанието е самооценка на собствената личност, собствените възможности, желания, цели и последствия от постигането им. Самосъзнанието се ръководи от вътрешни емоции на личността, а се изявява външно в поведението на индивида, което околните наблюдават и оценяват.

Съществуват индивидуално самосъзнание, полово самосъзнание, групово самосъзнание (на определена група от хора), етническо самосъзнание, класово самосъзнание и национално самосъзнание. Последните видове самосъзнание играят роля на колективно самоопределение или колективен идентитет, тъй като човешкото общество не е просто сума от отделни хора.

Според германски политици от партията "Alternative für Deutschland" (AfD), бежанската вълна от Африка и Близкия Изток в Европа, цели да смеси населението на Европа с чужди етноси, за да разложи европейските нации. Известно е, че националното самосъзнание е пречка на глобализма. Според премиера на Унгария - Виктор Орбан, бежанската вълна от Африка и Близкия Изток към Европа е планирана и финансирана от Джордж Сорос.

Най-разпространения архетип на национално самосъзнание (особено в САЩ), е митът за американската мечта - "From rags to riches" - "От мияч на чинии - милионер".

Квази-национално самосъзнание или мулти-национално самосъзнание е например колонизаторският манталитет на някои представители на Западната цивилизация.

Самосъзнание може да бъде разглеждано като сетиво, наравно със зрението, обонянието или усещането за равновесие, тъй като ориентира индивида в околната среда. За разлика от останалите сетива, самосъзнанието може да бъде повишавано чрез образование, учене на чужди езици или бойни спортове, но също и с успехи в любовта. А в случай на неуспех и разочарование, самосъзнанието може да се понижи и да се създадат комплекси за малоценност.


Филми, третиращи самосъзнанието:
"Young Adult" 2011, режисьор Jason Reitman
"De rouille et d'os"/"Ръжда и кости" 2012, режисьор Жак Одиар


Още по темата:

Роля на външността върху самосъзнанието

Външно въздействие върху самосъзнанието

Манипулиране на самосъзнанието
loading...
Възраст за сформиране на самосъзнанието

Въздействие върху самосъзнанието при половите отношения

Усъвършенстване на самосъзнанието

Целенасочено насаждане на комплекс за малоценност в политиката

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker