Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели праздници уроци impressum

Телевизионен Сериал


loading...
Сериалът е поредица от филмови (в частност радио) произведения, които обикновено се излъчват циклично по телевизията (радиото). Обикновено един сериал има определен брой постоянни теми или постоянни действащи лица, които преживяват случки, които според авторите на сериала, заслужават да бъдат разказани на зрителя.

Типично за сериалите е еднаквата продължителност на отделните епизоди. Обикновено дължината им е 22 или 44 минути. И без това умствено ограничените хора не са в състояние да се концентрират за по-дълго време. Характерно за сериалите е и че откриват премиерата си с така наречения пилот-филм.

Безконечните сериали често завършват със Season finale - Завършек на сезона. Season finale може да съдържа Cliffhanger, с цел да се провокира зрителя да гледа следващия сезон. Би могъл и да съдържа Open-ended storylines. В края на 2000-те започват концепции на "mid-season finale", "spring finale", "summer finale" и "fall finale".

Публиката към която се ориентират телевизионните сериали са умствено ограничени хора, чиито "културни" интереси се ограничават с надзъртане в прозорците на съседите си. Героите от сериала се възприемат от зрителите като съседи или добри познати и имат висок идентификационен потенциал. Сериалите са от голямо значение за телевизиите, тъй като привързват зрителите.

За спестяване на време и разходи, телевизионните сериали често се снимат направо на хард-диск в компютър.

В миналото са произвеждани високо-бюджетни сериали, които възпитават морални качества, дори понякога с художествена стойност.

През 1960-те и 1970-те употребата на наркотици от протагонистите в американските филми, се е интерпретирала като силно негативно и упадъчно явление в човешкото общество, в противоположност на културата на знаменитостите характерна за "Новия светвен ред" след края на Студената война.

Известен пример е американският сериал-драма от 1960-те години "The Fugitive"/"Беглецът". Успехът на сериала по онова време е бил толкова голям, че актьора Barry Morse, който играе отрицателния герой във филма - комисара Жерар, е получавал от феновете на филма заплашителни писма, да престане да преследва доктор Ричард Кимбъл.

За разлика от сапунените сериали, всички епизоди от сериала "Беглецът", имат индивидуално Story с начало и край и зрителите не биват заинтригувани да гледат следващия епизод, посредством Cliffhanger.

В днешно време сериалите са нискобюджетни продукции, без естетически претенции, със съмнително въздействие върху самосъзнанието на зрителите.

Дидактичният елемент в сериалите е в зависимост от времето, в което са произведени. В 21-ви век двустранната симетрия в управлението на народите, е заменена с лъчиста симетрия. Съответно телевизионните сериали се концентрират в подмяна на националните традиции и национална култура с масова култура.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Телевизионните сериали са типичен пример за конвеирно производство в областта на медиите.

Условно телевизионните сериали се делят на:

Сапунки (soap opera)

Телевизионни новели (telenovela)

Класически телесериали (tv-serie)

Многосерийни телевизионни филми (mini-serie): "Седемнадесет мига от пролетта" (Семнадцать мгновений весны), "Das Boot" - "Подводницата" (Wolfgang Petersen 1981)

Семейни сериали: „Ласи“

Драма: "Джаг" (JAG), "The Fugitive"

Фантастика

Science Fiction - Научна Фантастика: "Star Trek", "Соларис"

Приключенски

Криминален

Комедия: "Приятели" (Friends)

Ситуационна комедия, нарича се още ситком (Sitcom, Situationscomedy): „семейство Флинтстоун“


Още по темата:

Жанрове в Киното

Българското кино

Филм/Видео/Аудио енциклопедия

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker