Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Сцена от басня в египетски стенопис от 1120 г. пр.н.е.
Сцена от басня в египетски стенопис от 1120 г. пр.н.е.
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Басни и приказки

Басня е литературна форма с кратък разказ в проза или в стихотворна форма, с поука. Поуката често е в преносен смисъл, понякога може да се тълкува по няколко начина, в зависимост от интелектуалното ниво на публиката. Най-низко интелигентните разбират басните и приказките буквално, както възприемат видяното по телевизията като информация, а не като послание от управляващите към управляваните.

В басните действащи лица са животни, понякога цветя или приказни същества, които се държат като хора. Най-древните писмени свидетелства за писатели на басни датират от 3000 година преди Новата Ера - древноиндийски Панчатантра. По-късно арабските - Лукман, в Европа отпърво Езоп в древна Гърция, Федр в древен Рим, в ново време Ла Фонтен във Франция, Иван Крилов в Русия, в България П.Р.Славейков, Константин Величков и т.н.

Басните както и приказките са народно творчество, което съществува откакто хората съществуват на земята и горепосочените автори ги колекционират и редактират на съответните езици. Басните, както и приказките,на различни езици съществуват в различни варианти и имат понякога различна поука.

Приказките разказват невероятни случки. Главните герои често са принцове или принцеси, които случайно се запознават с бедно момиче, респективно с бедно момче от народа, след което се влюбват и се оженват, с което бедните герои от приказките постигат американската мечта.

На всички са известни Снежанка и седемте джуджета, Хензел и Гретел, Червената шапчица и "Пепеляшка". Дидактичният момент в тях е да учи хората да се надяват, че рано или късно, доброто ще възтържествува.

Съществуват и приказки, които не завършват с Happy End. Например Русалка на Ханс Кристиан Андерсен. От приказките на Андерсен, децата научават нещо за живота, за човешките слабости и моралните норми.

Архетипа "Пепеляшка" не е творение на братя Грим. Образа на красива хетера, която си "загубвала" обувката за да привлече вниманието на царя, съществува от древността, известна под името Родопа, на гръцки 'Ροδωπις, което в превод означава външно розова. Алтернативни имена: Rhadopis, Rodope, Rhodopa, Doricha, Dorija, Dórica.
loading...
Става въпрос за тракийска робиня, държанка на промискуитетния Samier Xanthos, който я завел в Египет. Там той я продал на Charaxos -на гръцки Χάραξος - брата на Сафо. Най-вероятно Родопа е имала маниера да си "забравя" обувката, когато е ходела на парти при широко скроени господа, както 2000 години по-късно някои жени имат навика да "забравят" свои вещи, когато ходят на гости при женени мъже.

Мотива за загубената обувка и търсене на годеница посредством обувката, се среща по-късно в произведения на автори от древния Рим, Персия, Китай и последно при братя Грим.

По-късно по времето на Херодот, гърците приписват заслуги за Пирамидата на Микерин, на Родопа. Дали става въпрос за една и съща жена, съществуват спорове. Предполага се, че друга Society-Lady е използвала името Doricha, като професионален псевдоним.

Според съвременните български историографи, името на планината Родопи е с тракийски произход, но произлизало от име на река, а не псевдоним на скъпоплатена антична   куртизанка.

Бог създал хората с еднакви способности и неизменни черти на характера, затова и басните и приказките на всички народи по света, са едни и същи и никога не губят актуалност.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Да кажеш някому истината право в очите не винаги е съвсем просто. Той ще се обиди. Още по-лоши биха били последиците за теб, ако критикуваш човек с власт, дори и в демократична държава от Евросъюза. Това са разбирали и хората в древността.


Още по темата:

Известни писатели баснописци

Майстори-разказвачи и колекционери на приказки

Басни и приказки

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker