Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Пепеляшка се омъжва за принца
Пепеляшка загубва обувката
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Золушка Пепеляшка Aschenputtel Cinderella La Cenicienta Cendrillon Cenerentola Assepoester Askepot Kopciuszek Cinderela Askungen Пепељуга 格林童話 灰姑娘 سندريلا
신데렐라 シンデレラ सिंड्रेला Popelka Σταχτοπούτα Hamupipőke Cenuşăreasă Askepott Tuhkimo سیندرلا Errauskine Попелюшка Папялушка Пепелашка ซินเดอเรลล่า
Külkedisi Dongeng Cinderella Cô bé Lọ Lem סינדרלה ՄՈԽՐՈՏԻԿ Öskubuska Pepelka La Ventafocs
Пепеляшка-3D

Тривия

loading...
Пепеляшка-тълкувание

Според някои психолози "Пепеляшка" възпитава смирение със съдбата си. Cinderella-Комплекс се нарича бездействието на жената, която се страхува да бъде независима и чака принца да реши проблемите ѝ. Същото важи не само за жените, а и за мъжете, които стоят в пепелта и мечтаят да стане чудо. Колкото повече човек остарява, толкова повече се засилва Синдарела-комплекс. Colette Dowling описва за първи път през 1981 година Пепеляшка-Синдром.

Пепеляшка е българка

Архетипът "Пепеляшка" съществува от древността и произлиза от разкази за красива хетера, която царя търсил по обувката ѝ. Красавицата имала маниера да си "загубва" обувката, при участие в оргии у заможни господа, за да привлече вниманието на царя.

В древността Пепеляшка била известна под името Родопа, на гръцки 'Ροδωπις', което в превод означава - със светла, розова кожа. Алтернативни имена: Rhadopis, Rodope, Rhodopa, Doricha, Dorija, Dórica. Става въпрос за робиня от тракийски произход, която развличала развратния Samier Xanthos. Той я завел в Египет и я продал на брата на Сафо - Charaxos (на гръцки Χάραξος). За съжаление няма писмени сведения, относно това дали Родопа е научила египетски език толкова бързо, колкото българките на днешно време - английски език.

По-късно по времето на Херодот, гърците приписват строежа на Пирамидата на Микерин, като заслуги на Родопа. Дали става въпрос за една и съща жена, съществуват спорове. Според някои историографи друга проститутка е използвала името Doricha, като псевдоним.

Мотивът за загубената обувка и търсене на годеница посредством обувката ѝ, се среща в произведения на автори от древния Рим, Персия, Китай и последно при братя Грим. В духа на "Новия световен ред", архетипи като "Пепеляшка", "Червената шапчица", "Снежанка" се преименуват на дисни герои. Младото поколение трябва да се възпитава, че човешката цивилизация започва от основаването на The Walt Disney Company.

"Only when the war propaganda of the victors is entered
into the history books of the vanquished, and this is
also believed by succeeding generations, only then will
our reeducation have succeeded."

Walter Lippmann

"Чак когато военната пропаганда на победителите
се наложи в книгите по история на победените и
следващото поколение ѝ повярва, чак тогава
превъзпитанието може да се счита за успешно."

Walter Lippmann
- американски журналист, писател, главен редактор
на "New York World" и кореспондент на
"New York Herald Tribune"

Маниерът жената да си маркира територия, като "забравя" вещи, особено когато ходи на гости у женени мъже, не губи актуалност и в днешно време.

Съвременните български историографи признават, че името на планината Родопи е с тракийски произход, но според тях било произлизало от име на някаква река, а не псевдоним на скъпоплатена антична метреса.

Едно е сигурно - Пепеляшка е повече българка, отколкото изобретателя на компютъра.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker