Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Лисицата и штркот
Лисицата и штркот
loading...
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Лиса и журавль Лисицата и щъркелът Der Fuchs und der Storch The fox and the stork El zorro y la cigüeña Le Renard et la Cigogne キツネとコウノトリ 狐狸和鹳 Lis i bocian लोमड़ी और सारस Η αλεπού και το λελέκι Räven och Storken 여우와 황새 A raposa e a cegonha La volpe e la cicogna
Лисица и рода Лисиця і журавель Liška a čáp สุนัขจิ้งจอกกับนกกระสา A róka és a gólya Лисицата и штркот Ræven og storken Vulpea şi barza الثعلب و اللقلق Tilki İle Leylek Burung Bangau dan Rubah Лисиця і журавель Reven og storken De vos en de ooievaar Kettu ja haikara
روباه و لک لک Cáo và Cò Azeria eta zikoina השועל והחסידה - ז'ן דה לפונטיין Refurinn og storkurinn Líška a bocian Արագիլն ու աղվեսը Lisica in štorklja La guilla i la cigonya Dhelpra dhe lejleku Lapsa un stārķis Kaval rebane ja rumal toonekurg ನರಿ ಹಾಗೂ ಕೊಕ್ಕರೆ
3D-anaglyph

Лисицата и штркот

Лисицата и штркот станале пријатели. Еден ден лисицата поканила штркот на гости: - Дојди, куме, дојди, драги! Да знаеш колку слатко ќе те нагостя! Пристигнал штркот, поседели, поприказвали, како што е редно. Дојде време за вечера. Разшетала се лисицата, произволното пуштање слатката каша, која била зготвена, СИПА ја во една голема плитка тава и зела да покани штрк: - јади, куме, јади, драги! Добро ми дојде! Јади, миличък! Симпатична да ти е! Сама сум зготви каша. Јади, сили да добиеш! И щъркелът - чекан, чекан! - Зачукал со клунот во садот. Но нели клунот му бил долг, а садот - плитка, ништо не можел да јадам! Во тоа време лисицата близина, шепа, додека задоволна, сè излапала. Потоа рекла: - Ќе извинувам, куме, тоа е тоа. Немам со што друго да те нагостя! Щъркелът и одговорил: - Ви благодарам и за тоа кумице! Заповеда утре и ти на гости, и јас да те нагостя! Следниот ден лисицата отишла на гости на штрк, а тој СИПА млеко во едно тенџере со високо и тесно грло, ставил го на масата, надробил леб и почнал да кани гостенката си: - Добро си ми дошла, кумичке! Ајде да хапнем, што има, што сум приготвил. Јади, кумичке, јади! Да ти е слатко! Лисицата се вртеа околу медиокритет, обиколување го тука и оттаму, лижење грло му, но ништо не можела да јадам. Големата нејзината глава не мгла да влезе во тесната грло. А щъркелът - нели клунот му бил долг - една јавна, една јавна, исколваа сета изгореници. Лути се лисицата. Мислев дека ќе се наяде за цела недела, а сега требало да се врати со глад во куќи.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker