Телевизия
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели праздници уроци impressum

Сапунка (soap opera)

Сапунка (soap opera) или сапунена опера е един от жанровете телевизионни сериали. Типично за сапунките е, че се концентрират върху личния живот на героите. Действието се върти около махленски интриги и битовизми. Сапунените опери нямат ясно начало и не се предвижда край, в противоположност на телевизионните новели.

По правило сапунките се излъчват един път седмично или всеки работен ден („Daily Soap“), поради което поддържат изключително бавен темп на развитие. По този начин е възможно за зрителите да продължат да следят сериала, в случай че са пропуснали няколко епизода или не са започнали да го гледат от самото начало.

Сценарият обикновено е готов малко преди заснемането и се изработва от група сценаристи. Актьор, който играе в сериала може да смени няколко персонажа. Също е възможно възкръсване на загинал герой, с цел повдигане рейтинга на филма. Снимачният период е приблизително с 6 до 8 седмици буфер, преди излъчване в ефир.

Драматургически сапунките са построени върху няколко (обикновено 3 до 5) щранга - така наречените Storylines, които с еднаква тежест, паралелно се представят на зрителя. Тези Storylines се раздробяват на къси секвенции с приблизително еднаква дължина и се сменят една след друга. Всеки от тези Storylines се намира на различно ниво на развитие, по отношение на останалите, като в края на всеки епизод минимум една от историите остава незавършена в кулминационната си точка - така наречения Cliffhanger, с цел да се съблазни зрителя да гледа следващия епизод. Най-често за Cliffhanger, се представя един от протагонистите в безизходна ситуация. Зрителите са нетърпеливи да узнаят как героя излиза от нея и гледат следващия епизод от сериала.

В съвременното индустриално общество 90% от населението е заето в сферата на нискозаплатен и непривлекателен труд. А за българските стандарти, в условията на НАТО/ Евросъюз, 90% от населението са заети в сферата на нискоквалифицирания труд, като обслужващ персонал.
loading...
Силният стрес от постоянното увеличаване цените на животоподдържащи стоки и услуги - храна, вода, цените за енергоснабдяване и липсата на перспектива, водят до оглупяване и оскотяване. Вследствие на това, болшинството от хората не са в състояние, след като се приберат от работа, да се концентрират върху един пълнометражен филм или едно комплексно предаване по телевизията. Примитивните хора обикновено след включване на телевизора, започват с дистанционното управление всеки 2-3 минути да превключват различните програми.

Сапунките осигуряват възможност, зрителите да се наслаждават на няколко различни истории, като в случая режисьора взима решение в кой момент зрителя се е отегчил от евтиното зрелище на екрана и малко преди да натисне копчето на дистанционното управление на телевизора, действието се заменя от следващия щранг.


Известни сапунени сериали:

"Забранена любов" - Нова Телевизия - българска сапунка (Sons and Daughters - Australia). Инструментализира мотива за Ромео и Жулиета, който в съвременното неолиберално общество се модифицира като любов между беден мъж и богата жена.

Дързост и красота - БНТ (The Bold and the Beautiful - CBS)
California Clan - NBC
The Young and The Restless - CBSОще по темата:

Жанрове в Киното

Българското кино

Филм/Видео/Аудио енциклопедия

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker