Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
чистач
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Социална класа

Понятието класа обозначава в социологията група от хора, които се отличават с общи, предимно икономически възможности, общи ценностни ориентации, но често и чувство за принадлежност към определена прослойка и класово самосъзнание. В широкия смисъл понятието класа диференцира хората по социален статус. Синоним на класа е прослойка.

В трудовете на Карл Маркс понятието класа и класова борба, характеризира потискане и експлоатация.

В Римската Империя, цензорите използват думата "classis", за разпределяне на населението на данъчни групи: "Assidui" - с постоянно местожителство, облагаеми с данък граждани и "Proletarii" - пролетариат, на които собствеността е само собствените им деца - лумпени (от немски Lumpenproletariern).
loading...
През 18-ти век David Ricardo, Andrew Ure, Henri de Saint-Simon и Charles Fourier диференцират обществото на "Работеща класа" и "Класа на капиталистите", т.е. "бедни" и "богати", "пролетариат" и " буржоазия ".

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В съвременния английски и френски език понятието "класа" има неутрално значение. В немския език понятието "класа" има негативна окраска и е неприлична дума в езика на политиците, средствата за масова информация и научните кръгове.


Още по темата:

Основни класи

Безкласово общество

Класи в социалистическото общество

Преход от една класа в друга

Redneck

Бачкатор

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker