Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Социален статус
Социален статус
Социалният статус е понятие в социологията и социопсихологията, което обозначава позицията в една йерархична социална структура, основана на рангове.

В широкия смисъл социалният статус е система за класификация на хората и тяхното диференциране на ценни и по-малко ценни, на господари и слуги. В древна Индия са се наричали касти. В практиката социалният статус е инструмент за господство, който гарантира социалното неравенство в човешкото общество.

Критериите, които са определящи за социалния статус, са власт, (обществено) влияние, доходи, финансово състояние, престиж. Структурирани по тези критерии, отделните групи, също наричани класи, изграждат системата от социални прослойки на едно общество.

Социалният статус е пряко свързан с епохата и нивото на развитие на обществото. През минали епохи, парите не са играели единствена и решаваща роля в човешкото общество. Така например през феодализма единствената възможност за просперитет, е била кариера в църквата. От там произлиза и забраната на свещеници да имат семейство и деца, тъй като придобит социален статус не трябва да се предава по наследство.

В Османската Империя перспектива за професионална кариера и разтеж в йерархията, са имали само евнуси.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В Османската Империя не е имало статус символи като iPhone, Bentley и Rolex, по които жените да се захласват и се е налагало мъжете-конкуренти, да бъдат кастрирани. На днешно време е достатъчна финансовата кастрация и половия отбор си идва от само себе си.


Още по темата:

Социалният статус в Западните държави се унаследява от прародителите

Влияние на социалния статус върху здравето

Влияние на социалния статус върху продължителността на живота

Влияние на социалния статус върху мъжката потентност

Социален статус и полови отношения

Промяна на социалния статус

Теорията за червената царица

Филми, тематизиращи социалния статус:
"Foxcatcher" (2014), режисьор Bennett Miller

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker