Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
loading...
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"I am convinced there is only one way to eliminate
these grave evils, namely through the establishment
of a socialist economy, accompanied by an educational
system which would be oriented toward social goals."

Albert Einstein
"Monthly Review" Nr. 1, "Why Socialism", Mai 1949

"Аз съм убеден, че има само един начин да се отървеш от
това зло (капитализма), а именно да наложиш социалистическа
икономическа система, придружена от образователна система,
която е ориентирана към социални цели."

Алберт Айнщайн

Разликата между социализъм и комунизъм

Социализъм (от латински socialis - другарство) е политическа идеология навлезла през 19-ти век, едновременно с либерализма и консерватизма. Неолиберализма се смята, че възниква като теория в края на Втората световна война, а започва да се прилага на практика с управлението на президента Роналд Рейгън и края на Студената Война.

Дефиниция за социализъм е:
"От всекиго според способностите,
всекиму според труда."


Дефиниция за комунизъм е:
"От всекиго според способностите,
всекиму според потребностите."


Но тези дефиниции са формулирани от комунистите, които управляват Източна Европа в периода на Студената Война. В действителност не съществува еднозначна и всеобщо приета дефиниция за понятието социализъм. Дефиницията за комунизъм е устройство на обществото, при което всички живеят в благоденствие - това, което е при капитализма, но само за богатите. Необходимо условие за комунизма е еднополярен свят, с липса на режими, които се стремят към паразитиране върху останалата част от света.

Поради утопичния характер на комунизма, през 1970-те управляващите в соц-страните въвеждат понятието реален социализъм, характерно за ГДР, Куба и други страни в Азия, като общото при всички тях е еднопартийно ръководство и относително слабо изразено социално неравенство.

Социализмът обхваща широк спектър от политически течения, започвайки от анархизъм, парламентаризъм, социал-демокрация и чак до комунизъм, наложен по революционен път.

Дали ще успее човечеството да създаде ваксина против експлоатацията, както е създало ваксина против едрата шарка (Variola vera), която през 1980 окончателно е ликвидирана... В момента има точно обратна тенденция: Туберкулозата, сифилисът изживяват своя ренесанс. По данни на Световната здравна организация има бум на туберкулозата в Източна Европа - 445.000 случая през 2005 год., от които 66.000 с летален изход.

Световната здравна организация регистрира през 1999 год. 280.000 новозаразени със сифилис в Русия. Поцъфтяването на сифилиса в Източна Европа след прехода, естествено се пренася и при тези, които са инспирирали прехода. В Германия само през 2012 год. с 22% повече са се заразили със сифилис, от колкото през 2011, предимно хомосексуалисти. (Източник: Bericht im Epidemiologischen Bulletin 2012; 24: 221-223).


Още по темата:

Социализъм - равенство между народите

Развит социализъм и комунизъм

Проституцията при социализма

Rазликите между фашизъм и комунизъм

Перестройка

Пазарна икономика

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker