Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Общество
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"Когато някой е съгласен с мен,
винаги имам впечатлението, че грeша!"

Оскар Уайлд

Общество

Човешкото общество е организирана група от хора, с регламентирани отношения между тях, които се обуславят от техния социален статус, който от своя страна определя техните роли в обществото.

В обществото отделните индивиди взаимодействат най-вече с останалите членове на групата, при което отношенията между отделните членове са взаимозависими и антагонистични.

Някои видове животни, като пчели, мравки, термити и др., също живеят организирани в общество. Но при тях става въпрос за един организъм. При пчелите всички членове на обществото са от една майка, тоест сестри и братя.

За разлика от обществата при животните, човешкото общество съвсем не е един организъм, както една фирма, в която работят мениджъри, секретутки, работници и чистачи, не е един организъм. Пчелите в един кошер не се конкурират помежду си, както клетките в един многоклетъчен организъм не са в конкуренция помежду си, а хората в обществото са в постоянна конкуренция за поделяне на благата.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Отношенията между хората в човешкото общество са основани на антагонизъм, аналогично на отношенията между хищници и жертви или паразити и гостоприемници.

Единствено по време на война, членовете на обществото, т.е. на държавата, срещу която се води война, до голяма степен не са конкурентни и между тях няма антагонистични отношения. По време на война йерархията в обществото до голяма степен губи значението си. Един генерал има точно толкова шанс за оцеляване, колкото и един редник.

"Homo homini lupus est"

Хищниците зависят от числеността на техните жертви. Паразитите зависят от числеността на техните гостоприемници. Но житейският успех на хищниците и паразитите е основан на провала на техните жертви и гостоприемници. Успехът на отделния индивид в човешкото общество е основан на провала на останалите:
"Заради охолството на избраните,
трябва да страдат милиони обикновени."

- Слоган във филма Дилъри на време.


Още по темата:
loading...
Видове общества

Техническото развитие и последствията за обществото

Асиметрична война между половете

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker