Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Техническото развитие и последствията за обществото

Познанията на човечеството, техническото развитие и продуктивността на труда прогресивно се увеличават. Паралелно с увеличаване продуктивността на труда се увеличават богатствата на една тънка прослойка от обществото - прослойката на богатите. А бедните относително и абсолютно все повече обедняват и оскотяват.

Контрастът между бедни и богати държави също се увеличава експоненциално:
През 1820 година богатите държави са били три пъти по-богати от бедните държави.
През 1950 година богатите държави са били 35 пъти по-богати от бедните държави.
През 1990 година богатите държави са били 74 пъти по-богати от бедните държави.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението, през 1970 г. България е била два пъти по-бедна от най-развитите Западни страни: Западна Германия и Япония. В момента България е десет пъти по-бедна от евро-атлантическите си "партньори".

Според Индекс за човешко развитие България е заемала 27-мо място в света през 1990 г., САЩ - 19-то място в света. През 2013 г. България заема вече 58-мо място в света, САЩ - 5-то място в света. Увеличаване пропастта между богати и бедни държави е и причината за все по-засилващата се имиграция.

Богатите държави не са забогатели от това, че са съградили блага, а от това, че са отнели благата на бедните държави, защото благата на Земята са константа - игра с константна сума. Ако през 1960 година бедните в Западна и Източна Европа са били в състояние за 5 години да спестят пари с честен труд, за покупка на жилище, то през 21-век и 50 години не са достатъчни.

Смята се, че между 400 и 600 години преди Новата Ера, човек вече е бил в състояние да произвежда повече, от колкото може да консумира. От този момент на татък след победоносни войни мъжете-военопленници не са били избивани, а са били взимани като роби. От тогава започва и проституцията.
loading...

Copyright:www.aliceswonderland.eu

Ако преди 2000 години човек е произвеждал два пъти повече хранителни продукти, от колкото е можел да изяде, то на днешно време вероятно е в състояние да произведе 100 пъти повече продукти. Но това не намалява числеността на гладуващите по света.

В древен Рим един работник е получавал заплата 1/2 до 1 Denar на ден, а един килограм телешко месо струвало 1/2 Денарий. 2000 години по-късно, в процъфтяващия Евросъюз, голяма част от българите работят за надница, с която могат да си купят 2kg телешко месо. Т.е. покупателната способност за бедните не се е изменила за 2000 години. Изменила се е производителността на труда. Този ефект на относително и абсолютно обедняване на масите при капитализма, в еволюционната теория се нарича Red Queen Effect.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Автоматизацията и компютъризацията увеличават ефективността на труда и снижават продукционните разходи, а с това и себестойността на стоките. Но не намаляват нито работния ден, нито увеличават покупателната възможност на населението, единствено увеличават безработицата и последвалото от нея намаляване заплатите на работниците.

Техническият прогрес оказва силно положително влияние върху продължителността на живота на жените. През 1920 год. (в началото на Индустриалната революция) жените в САЩ са живеели една година по-дълго от мъжете. На днешно време живеят седем години по-дълго от мъжете.

В миналото жените са перели на реката, месили са хляб и са орали с дървено рало. И не са били пенсионирани. На днешно време се продават храни-полуфабрикати, перални- и съдомиялни- машини. Жените се пенсионират по-рано от мъжете и са засегнати от безработица по-рядко от мъжете. По данни на ЦРУ през 2013 г. 30.2% от мъжете между 15-24 год. и 25.7% от жените в България са безработни.

В САЩ например минималната работна заплата през 1968 година е била 1,60 Dollar на час. Приведено на днешните цени, с 1,60$ през 1968 г. е могло да се купи това, което през 2005 г. може да се купи с 9,12 долара, а през 2013 г. може да се купи с 10,70 US$ . След 2009 г. минималната заплата в САЩ е 7,25$. Чрез декрет от 13.02.2014 г. Barack Obama повишава минималната заплата за служители във фирми, които работят за правителството, от 7,25$ на 10,10 US-Dollar на час. Т.е. покупателната способност, и то само на служителите, които работят за правителството на днешно време е малко под покупателната способност на американците през 1968 година. (източник: U.S. Bureau of Labor Statistics).

Според официалната германска статистика за периода от 01.01.2003 до 30.06.2012 поскъпването на живота в Германия е 15,6%. А пенсиите са се повишили с 6,5%.

По данни на Световната здравна огранизация към ООН (WHO), за последните 45 години в световен мащаб самоубийствата се увеличават със 60%. Мъжете се самоубиват 6 пъти по-често от жените.

От средата на 1990-те, когато навлиза интернет, скоростта на предаване на информация чрез интернет, както и на компютрите, непрекъснато се увеличава. Но скоростта на отваряне на страници от интернет, за потребителите практически не се увеличава. Защото създателите на уебстраници все повече ги пълнят с реклами и Spyware-компоненти, троянски коне, които проследяват поведението на потребителите в интернет, копират адресната книга, фаворити в браузъра на потребителите и пр.

Тъй като повечето Bloatware се инфилтрират чрез JavaScript, най-популярните браузъри, като например "Mozilla Firefox", вече премахват възможността, потребителите да изключват JavaScript по време на сърфинг в интернет, което освен че многократно увеличава скоростта на отваряне на страниците, премахва и голяма част от досадните реклами, които понякога покриват частично или изцяло екрана.

В съвременните браузъри възможността потребителите да изключват JavaScript, е скрита в множество подменюта и изисква технически умения, с цел да е недостъпна за масовия потребител. Защото създателите на безплатни уеб-браузъри не са благотворителни дружества.


Видове общество:

Праисторическо общество

Феодално общество

Пазарно-демократично общество

Социалистическо общество

Развит социализъм и комунизъм

Антиутопическо общество

Постапокалиптическо общество

Робовладелско общество

Безкласово общество

Постиндустриално общество

Пост-капитализъм

Антропософско Общество

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker