Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
шпионин
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Разведка и контрразведка Разузнаване,Контраразузнаване

Разузнавач, шпионин, информатор или просто малък доносник

Широко разпространено е схващането, че най-древната професия, която устоява на всички финансови и икономически кризи, е проституцията. Възможно е, проституцията да е малко по-древна от професията - шпионин.

Разликата между жриците на любовта и разузнавачите е, че шпионите остават действащи до края на живота си. А приликата е, че колкото проститутките, толкова и шпионите имат морал и етика.

В повечето от хората, образа на шпионина се идентифицира с герои от шпионски филми като "James Bond", "Rambo". В действителност това са хора с неспортивно, пухкаво телосложение, дебели къси и криви ръчички и двойна брадичка, а по характер са общителни и неагресивни. Най-често са привидно скромни, не се хвалят. Не рядко "споделят" с приятелите си интимни "факти", относно здравословното си състояние или това на членове от семейството си , "предстоящи" сериозни хирургически операции, тежки и неизлечими заболявания. Жените разказват на съседи и познати, относно заболявания на детеродните им органи, а не след дълго раждат по 2-3 деца.

Често доносниците имат трогателна биография: Израстли в сиропиталища, малтретирани и изнасилвани от родители и роднини, тежко детство. Постигнали американската мечта.

Характерно за доносниците е, че те са много общителни, познават огромно количество хора и са изключително гостоприемни. А що се отнася до черпене с алкохол, са пословично щедри. Доносниците често пътуват, понякога често сменят постоянното си местоживеене. Добри събеседници са, тъй като умеят да се ангажират с проблемите на другите, защото именно с проблемите на другите, те си изкарват прехраната.

Нормално е приятели да споделят един с друг информация. Доносниците никога не дават информация на приятелите си, особено ако от конкретната информация, приятелите им биха могли да извлечат материална изгода. Например темата за легални начини на спестяване от данъци, за тях е табу. Защото в интерес на държавата е гражданите да са неинформирани и да плащат повече данъци, отколкото закона предвижда. Информацията, която доносниците споделят с приятелите си е винаги дезинформация и лъжливи слухове. Дезинформираният и заблуден човек, се манипулира и експлоатира по-лесно.

Задачите, които изпълняват доносниците са широкоспектърни. Шпионите или така наречените информатори събират всевъзможна информация за приятелите си, приятелите на техните приятели. От адреса на аптеката от която купуват лекарства или датата на предстоящо пътуване зад граница - до дреболии като това какво се намира под леглото в стаята им. Всичко представлява интерес за спецслужбите и е от значение за растерното издирване. Смята се, че личните данни на хората са полезните изкопаеми на 21-ви век.

Известен е фактът, как разузнавателните служби в бившето ГДР: Stasi (Staatssicherheit), са събирали даже рентгенови снимки на населението.

Информацията на Централното Разузнавателно Управление на САЩ (CIA) относно фобия от насекоми на член на El-Kaida Abu Subaidah, послужва за индивидуално оптимиране методите на мъчения при разпитите му: Той бива поставян в тесен сандък с отровни насекоми.

Както във всички човешки дейности и в тайните служби съществува йерархия. Началниците и при тях имат за цел подчинените им да се намират в постоянен дискомфорт, за да са доволни от трохите, давани от техните ръководители, наричани заплата.

Демократичните държави с техните закони за авторско право, социални структури и данъчна система, криминализират населението. Практически всеки гражданин за да оцелее, постоянно нарушава законите. Освен това се създава и умишлено ситуация, в която броя на излежаващите присъда се увеличава, с цел да се използва труда им евтино. Поради това в някои държави (не от Евросъюза), е забранено да се използва труда на затворници. В други държави затворите са частни и носят печалба на собствениците им.

След 1984 год. започва приватизация на затворите в САЩ. Престъпленията и наказанията се превръщат в доходен бизнес. Частни предприемачи инвестират, продават акции, печелят милиарди. По пример на САЩ впоследствие се приватизират затвори и в Европа. От 2005 година започва приватизация и на немските затвори.

Дейности на тайните агенти

Тайните служби имат задачата да събират информация за цялото население и когато някой от гражданите, се окаже неудобен, безпроблемно да го обвинят в нарушаване на законите. В случаите, когато неудобните не нарушават законите, задача на управляващите е да изфабрикуват такива. Такъв е и случаят със създателя на най-информативния уебсайт - Джулиан Асандж.

Проблематично е обвиняването на политици- дисиденти , които по правило се финансират от чужбина и не им се налага да изкарват с честен труд прехраната си, като нарушават законите.

Пълномощия на тайните агенти

Шпионите не са само упълномощени от своето правителство да вършат престъпления зад граница, но и в държавата за която работят. Държавата както е известно е майка за една тънка прослойка от обществото и мащеха за останалите граждани. Според класика на социологията Макс Вебер, държавата притежава монопола върху разрешеното физическо насилие.

Случаите, при които престъпници биват заловени от полицията за тежки престъпления, а впоследствие се отървават с условни присъди, най-често ги обясняват с корупция, подкупи. На никой не му хрумва, че тези хора може да работят за тайните служби.

Тази тема се третира във филма "Faster"/"Безпощадно" (2010), режисьор Джордж Тилман. Но за разлика от игралното кино, в което по правило възтържествува справедливостта, в реалния живот възтържествуват парите.

Такъв е случаят "Калинка": Немският лекар-интернист Dieter Krombach, изнасилва малолетни момичета, една от тях (14 годишна доведена дъщеря) умира, след което при аутопсията в съдебна медицина и отстраняват половите органи, като единствено доказателство. В един от случаите по-късно, една от жертвите доказва изнасилване на малолетно момиче, за което немски съд осъжда педофила Dieter Krombach на две години условно!

Известно време след скандала всички репортажи и материали за Dieter Krombach в сайта на централната немска телевизия, вече са изтрити. Като че ли Dieter Krombach изобщо не е съществувал.

През септември 2009 немското министерство на вътрешните работи излиза с документ наречен "Vision eines freien und sicheren Deutschlands" - "Блян за свободна и сигурна Германия". В документа се начертават плановете за обединение на полицията с контраразузнаването, разрешаване на агентите да шпионират не само заподозрени в тежки престъпления, а и обикновени крадци и измамници, да бъдат инфилтрирани агенти-провокатори в криминални банди и при извършване на обичайни за тези банди престъпления, да не бъдат съдени.

През май 2014 г. германските медии съобщават, че още през 2008 г. Германия и САЩ са подписали договор, за размяна на отпечатъци от пръсти на заподозряни в престъпления. Поради множество съображения, договорът влиза в сила чак през 2011 год., но до 2014 г. практически все още не е влязъл в употреба.

Най-интересната част от договора е точка 12.

Artikel 12:
"Personenbezogene Daten, aus denen die Rasse oder
ethnische Herkunft, politische Anschauung, religiöse
oder sonstige Überzeugungen oder die Mitgliedschaft
in Gewerkschaften hervorgeht oder die die Gesundheit
und das Sexualleben betreffen, dürfen nur zur
Verfügung gestellt werden, wenn sie für die Zwecke
dieses Abkommens besonders relevant sind."


"Лични данни, относно раса, етнически произход,
политически възгледи, религиозните или други убеждения
или членство в синдикати, здравословно състояние и
сексуален живот, могат да бъдат предоставени,
в случай че са от особено значение за целите по договора."


От този договор става ясно, какви лични данни интересуват тайните служби и особено американските разузнавателни служби. Договор за защита на личните данни между ЕС и САЩ, естествено няма.

Просперитет за доносниците

Случаите, при които новоназначени служители, започват бързо да се изкачват по стъпалата на йерархията в службата, най-често ги обясняват с връзки. На никой не му хрумва, че тези хора може да са назначени от тайните служби.

На 12 август 2009 вестник "New York Times" публикува статия, относно планиране на концентрационни лагери в Мароко, в Румъния и още една неназована държава от бившия социалистически лагер, координирани от базата на ЦРУ във Франкфурт на Майн. За построяването и оборудването на тайните затвори, тогавашният ръководител на ЦРУ във Франкфурт - Kyle D. Foggo, ползва услугите на Brent R. Wilkes, а в замяна му обещава ръководно място, в една от своите фирми.

Много са примерите за посредствени хора със завидна кариера. Такъв е и случаят с известния от времето на комунистическата диктатура, режисьор Хачо Бояджиев. През 2008 година Комисията за разкриване на досиетата установява неговата принадлежност към структурите на Държавна сигурност от 1958 година, под псевдоним "Кръстю". Подобно на проститутките в публичните домове и агентите в тайните служби имат псевдоними.
През същата 1958 Хачо завършва и театрална режисура в НАТФИЗ или по-точно получава втора специалност режисьор.

Медиите често употребяват израза "вербуван от Държавна сигурност". Става въпрос не за обикновени доносници, а за хора завършили школата в Симеоново (Академията на МВР), които при дипломирането си, освен получения чин лейтенант, са получавали и по една гражданска специалност, като например инженер, лекар или даже филмов режисьор.

По въпроса за неговия произход, съществуват различни спекулации. Факт е, че до ден днешен никой не знае кои са родителите му и кой го е изпратил в България. Академик (или полковник от ДС) Хачо Бояджиев е единственият режисьор в историята на киното, който не е направил нито един филм. Все пак колегите му го смятат за един от най-добрите български режисьори.

Когато слънцето стои съвсем ниско,
тогава и джуджетата хвърлят големи сенки.


И докато едни си публикуват режима на живот във Фейсбук, за други даже не се знае точната година на раждане:
Mickey Rourke според някои източници е роден 1950, според други 1952 год.

Чарлс Бронсън според някои източници е роден на 03.11.1921 в Ehrenfeld, Pennsylvania, USA, според други източници е роден 1920 или 1922 година. Според енциклопедиите от 1960-те, Charles Bronson е американец от мексикански произход, който започнал кариерата си на 16 годишна възраст, като миньор във въгледобивна мина.

След смъртта му става известно че е руснак, който си сменил името и бил с полско-литовско- татарски произход и говорел перфектно руски, литовски и гръцки език. И е поръчал след смъртта му да не бъде погребан, а кремиран и пепелта да се разпръсне. Защото и след хиляди години може да се направи ДНК-експертиза на скелет и да се докаже роднинска връзка. Очевидно етническия произход е пречка/предимство за кариера в Холивуд.

Контраразузнаване

Официално контраразузнаването е дейност, осъществявана от държавите за защита от външни интервенции срещу суверенитета . В практиката дейността на контраразузнаването се проявява повече като защита интересите и собствеността на една тънка прослойка от обществото.

В така наречената борба с тероризма, дейността на секретните служби е контролиране на ултрадесни - фашистки и неонацистки и ултралеви - комунистически и анархистки групировки. По-голямо внимание се обръща на борбата с левите, тъй като левите политически кръгове са заплаха за богатата прослойка от обществото. Фашистите са заплаха за отделни малцинства или цели нации, но не засягат интересите на богатите.

Като държавни служители, доносниците са заети и с "просветителска дейност":
Разказват на хора с финансови трудности, как те самите се подлагали на фармакологични експерименти срещу заплащане. И колко добре се заплаща изпробването на нови лекарства и как всичко е безвредно.

Служителите от тайните служби участват при разпространението на слухове сред населението. Класически пример за това е разпространението от британските спецслужби по време на Втората световна война слухове, че се подготвя преврат срещу Уинстън Чърчил. Целяло се е Адолф Хитлер, в очакване на присъединяването на Англия към нацисткия пакт, да се осмели да нападне СССР .

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Целенасочено дезинформиране е основно оръдие на труда на търговците. Династията Ротшилд е исторически пример за ефекта от разпространяване на лъжлива информация. Rothschild разполагал с мрежа от доносници, които следяли за хода на военните действия, във всички точки на света. Разпространява слухове за победата на Наполеон при Ватерло и започва разпродажба на английски акции. Всички акционери го последват и съответно цените на акциите рухват. Малко преди да стане известна истината за поражението на Наполеон, Ротшилд изкупува същите акции на безценица, с което де факто купува цялата икономика на Великобритания.

По времето на комунистическата диктатура в България, доносниците разпространяват слухове за предстояща обмяна на парите, с цел магазините да се очистват от залежали стоки.

В условията на демокрация, доносниците разпространяват слухове, че в закупените от САЩ заводи в България, работниците получавали огромни заплати. За неинформираните е трудно да се досетят, защо във филиалите на McDonald's в Западна Европа работят само чужденци, защото характерно за САЩ е най-ниското заплащане на неквалифициран труд.


Още по темата:

Заплата в тайните служби

Акции на тайните служби

Назначаване на тайни агенти

Растерно издирване

Европейски проект ИНДЕКТ

Тайните служби и тероризма

Стратегия на напрежение

Троянски кон

Шпионският скандал в Германия

Кого шпионират САЩ

САЩ са разочаровани от германците

Обучение на деца в престъпления

Заловиха САЩ, че хакват бордовия компютър на колите, за да предизвикват катастрофи

Китай лови шпионите на ЦРУ като пилци

www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euSpiderwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker