Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Безработица
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

При плановата икономика държавата свежда безработицата
до абсолютен минимум, при пазарната икономика държавата
свежда качеството на живот на безработните
до абсолютен минимум.


Безработица

Безработица се нарича липсата на възможност за наемане на платена работа, в условията на наемен труд. Понятието безработица навлиза в западно-европейските езици през 1890-те години със започване на икономическата криза. Според трудовите законодателства в европейските държави, безработен е този, който е работоспособен и иска да работи, но не намира работно място.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Според неокласическите икономисти, продължителна, недоброволна безработица в едно свободно общество, не е възможна. Според неолибералите, реално съществуващата безработица е следствие от намеса на държавата в икономиката, посредством обезщетение за безработица, минимална работна заплата, осигурителни вноски и социални придобивки.

Дежурният аргумент на политиците в държавите с капиталистическо устройство, е че поддържат ниски заплати с цел да запазят конкурентно предимство на ниското заплащане на труда, с което да съхранят работните места.

През 2010 година изследователският център към University of California in Berkeley публикува изследването "Minimum Wage Effects Across State Borders", от което става ясно, че високите минимални заплати в САЩ през последните 16 години, не са довели до съкращаване на работните места.

В демократичното общество с пазарна икономика, работникът е юридически и фактически роб на господстващата класа. Както робите, така и работниците се продават и както на всяка стока, цената им може да поскъпне или да поевтинее, в зависимост от търсенето и предлагането ѝ на пазара.

Повиши ли се търсенето на работници на пазара, повишава се и цената им, т.е. заплатите им. Намалее ли търсенето на работници на пазара, намалява и цената им. Падне ли цената дотолкова, че една част от работниците да станат непродаваеми, те остават в резерва да лежат "на склад". И понеже от лежане не могат да се прехранват, просто умират от глад. Защото разходите, необходими за тяхната издръжка нямат възвращаемост и никой не би си хвърлил капитала на вятъра. Както в предишна епоха западно-европейците изхвърляли в океана африкански роби, когато на роботърговските кораби продоволствията намалявали, защото продоволствията били по-скъпи от самите роби.


Още по темата:

Ролята на безработицата
loading...
Безработица през 2012/2014 година

Безработица при комунизма

Гражданите на ЕС нямат право на социални придобивки в Германия

83.000 безработни българи и румънци в Германия

Германия засилва санкциите срещу безработните

Чужденците в Германия от ЕС - три месеца без право на помощ за безработни

Гражданите от ЕС в Германия без право на социална помощ

Великобритания отряза социалните придобивки на чужденците от ЕС

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker