Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Изгонване на търговците и ченчаджиите от храма култ към статус символи
Mатериални и нематериални ценности:
"Изгонване на търговците и ченчаджиите от храма на Исус Христос"
и култ към статус символи в съвременното общество.
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Видове ценности

Ценностите се делят на външни и вътрешни, както и материални и нематериални.
Ценностната система разграничава ценност на определени средства - например пари, оръдия на труда, закони, които имат стойност чрез функцията, която изпълняват - т.е. външни ценности.
И ценности, които произлизат от житейски опит - приятелство, любов, вярност, справедливост, страст, щастие, хармония, скромност, отговорност, храброст, патриотизъм, дисциплина - тоест вътрешни ценности.
Култ към леката кола
Ценностите могат да бъдат материални и нематериални. Личностови нематериални ценности са тактичност, вдъхване на доверие и авторитет, мъдрост, достойнство, чест. Материални ценности са - пари, власт, собственост, просперитет. Към личностовите материални ценности спадат и личните данни на потребителите на Facebook, които носят на Марк Зукърбърг 1,6 милиарда US-Dollar само за първото полугодие на 2011.

Различните ценности в някои случаи са в антагонизъм помежду си. Така например охолството е в конфликт със свободата и справедливостта. Ниските цени на бензин в САЩ са в противоречие със суверенитета на Ирак, Либия, Сирия и пр. държави, богати на петрол.
Личностовите материални ценности, които Mark Zuckerberg продава, са в противоречие с личностовите нематериални ценности, като човешко достоинство и залегналото във всяка демократична конституция неприкосновеност на личния живот:

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен.
Всеки има право на защита срещу незаконна намеса
в личния и семейния му живот и срещу посегателство
върху неговата чест, достойнство и добро име.

Чл. 34. (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на
другите съобщения са неприкосновени(...)

loading...
Сформирането на ценностната система играе изключително важна роля в живота на отделния индивид и на цялото общество. Тя определя целите и задачите, които човек си поставя, както и средствата за постигането им.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Според някои психолози, ценностната система се формира през първите 20 години от живота на човека. Ценностната система е специфична за всеки индивид и определя на подсъзнателно ниво, схемата и стила на мисленето му, както и реакциите му в определени ситуации.


Още по темата:

Осмиване на вътрешните ценности при хората

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker