Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Васил Левски
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели праздници уроци impressum

Васил Иванов Кунчев, известен като Василъ Лѣвскій и Апостолът на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Според западноевропейски историци, Левски е втория по величина професионален революционер в Европа за онова време, след Джузепе Гарибалди.

Васил Левски самият се вижда в една освободена България не като национален водач или оглавяващ правителство. Напротив, Левски планира в духа на Гарибалди и Че Гевара, веднага след като България е възстановена като държава, да оказва помощ на други подтиснати народи по света, за тяхното освобождение.

Някои български историци на днешно време определят Левски не като професионален революционер, а като български политик. Докато Левски жертва живота си за благото на своя народ и своята родина, то българските политици жертват своя народ и своята родина, за лично облагодетелстване.

С цел да релативират постъпките си, българските политици си позволяват да критикуват делото на Левски и личния му живот. Финансирането на революционната организация, с пари от български чорбаджии, днешните "историци" интерпретират като рекет. Дори и подготовката за революция, трубадурите на "Новия Световен Ред" критикуват като нехуманна. Всичко, което застрашава интересите на паразитите, дори само в исторически план, е нехуманно.

Цитат:
Ако спечеля, печеля за цял народ,
ако загубя, губя само мене си.

Левски-подпис

В съвременното демократично общество печалбите се приватизират, а загубите се национализират. В частност ако законодателството не разрешава
приватизация, печелившото предприятие се закрива - Атомната електроцентрала "Козлодуй".

Цитат:
"Ако служенето на народа е грях,
то не искам прошка дори от Бога!"


При демокрацията служенето на чуждестранни "инвеститори" вероятно не е грях, защото никой от българските политици от 1990 на сам, даже не си е помислил да моли за прошка дори от Бога.


"[...] Всекидневните ни убийства, потурчванията на грабнатите ни
невръстни деца, обезчестяването на девойките и
жените ни от турците са били всекидневно оплаквани
с кървави сълзи пред европейските консули. На
нашия прегракнал глас - никакъв отзив, отникъде
помощ, напротив, стават учители против нас.
Тогава где остава тяхното образование и човещина?
И все тъй ли ще се оплакваме и ще се надяваме на
техните лъжи? [...]"


Дописка на Васил Левски до в. "Свобода",
писана през втората половина на 1870 г.,
а публикувана в "Свобода" на 13.02.1871 г.


На днешно време делото на Левски често се изопъчава от пропагандата на Запада. В интернет пространството, клакьори на неолибералите разпространяват фалшиви цитати, които приписват на Васил Левски: "Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби."


137 години след освобождението от Османско владичество, мечтата на Левски за

"Свята и чиста република"

все още не се е сбъднала. Но не е изключено след още 500 години, да се сбъдне.


Още по темата:

Биография на Васил Левски
loading...
Цитати, приписвани на Васил Левски

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker