Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Уикипедия

Уикипедия е глобално действаща енциклопедия, под патронажа на САЩ.

"Свободна енциклопедия, която всеки има възможността да използва и редактира, като създава нови статии или подобрява вече съществуващите."

Така гласи рекламата на Уикипедия. Реалността както винаги е друга: Орди от бизнес асоциации, държавни агенции и лобисти под егидата на анонимност и неутралност, промиват мозъците на "грешните".

Уикипедия за разлика от WikiLeaks, записва IP-адресите на тези, които публикуват статии. Официално в Уикипедия може да пише статии и да редактира всеки, както всеки може да участва в политическите избори.

Първоначално функцията за редактиране в Уикипедия, бива езключена на някои особено чувствителни за господстващите теми. За да не бие на очи манипулативната функция на Уикипедия, впоследствие възможността за редакция теоретически съществува, но в случай че някой реши да допълва или променя съдържанието, само след няколко секунди корекциите автоматично се изтриват и статията се връща на изходно положение. На всеки, който реши да редактира Уикипедия, се препоръчва от първо да се запознае с поговорката, че не трябва да хвърляш камък в клозета, за да не те опръска.

Все пак тази теоретическа възможност за създаване или редакция на статии в Уикипедия, може да информира ползвателите, на кои теми те могат да настъпват господстващите по мазола.

Уикипедия няма за цел познанията на отделни хора, да направи достъпни за цялото човечество. Ако някой се опита да напише или редактира статии, от свободни Wi-Fi зони за достъп до интернет, с динамичен IP-адрес, бива блокиран. Защото Уикипедия не може да идентифицира кой именно разполага с тези знания. Целта на Уикипедия е да събира информация относно това кой - какво знае и колко добре го знае, аналогично на Facebook, който събира информация относно това кой - кого познава и колко добре го познава.

Википедия има и още една важна роля за човечеството:
Да възкресява мъртви езици и да превръща диалекти в малцинствени езици. Интересен факт: Под понятието "Цветна революция", в Уикипедия се намират статии на всевъзможни малцинствени езици, но не и на грузински, белоруски и украински езици.

На днешно време никой по света не говори на белоруски език. В някои затънтени села на Беларус, има все още възрастни неграмотни хора, които говорят на смесен руско-полски диалект, но не на литературен белоруски език. На белоруски език и няма значителни книги. Достоевски е от Белорусия, но произведенията му са на руски език.

На днешно време никой не набира ключови думи на белоруски език в интернет. Въпреки това в Уикипедия има неколкократно повече статии на белоруски, от колкото на български език.

Когато двама се карат, merican печелят.

Въпреки пропагандната роля на Уикипедия, тя може да се ползва. Енциклопедично систематизираната информация в нея има информативен характер, доколкото потребителите са в състояние да преработват информацията, а не да я приемат на готово.

Интересни са например биографични данни относно холивудските звезди на киното. За някои от тях може да се прочете, че произхождат от многовековни актьорски династии. За други пише, че произхождали от бедни семейства и в детството си купували дрехи втора употреба. Доколко втората категория холивудски актьори наистина са израсли в бедност, става очевидно когато ролята им в някой филм налага героя да почиства пода, при което става ясно че той за първи път през живота си държи в ръцете си метла.

И не на последно място, редактиране в Уикипедия носи информация за реакцията на паразитите. За колко време успяват да изтрият истината и да възстановят версията написана от слугите на неолибералите. Даже за съвсем маловажни и аполитични статии, само след няколко минути се втурва армия от астротърфери да коригира. И всички те разбира се работят безплатно, както ни светва "non-profit" автора ѝ Jimmy Wales.

Интересен факт: По едно и също време в Уикипедия се появява идентична статия на английски, български, естонски, персийски, турски и украински език. Както изглежда руснаци, германци и французи не се нуждаят от превъзпитание.


Още по темата:

Русия подготвя блокиране на Wikipedia

Създаване на личностови профили

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker