Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Анексия на Крим
Анексирането на Крим
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Анексия

Анексия или анекс (от латински annectere) е принудително, едностранно и окончателно, присъединяване на територия, която до този момент е принадлежала към чуждо владение, към друга геополитическа общност. Под принудително присъединяване трябва да се разбира присъединяване на територия, без провеждане на референдум на населението ѝ.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Анексия се отличава от окупация. При окупация, политическото ръководство се осъществява от местни колаборационисти, които се опитват да внушават чрез местната пропаганда, че държавата им била суверенна. При анексия местно политическо ръководство не съществува, а населението на анексираната територия става население на окупаторите, подчинява се на тяхното законодателство и теоретически има равни права с окупаторите. Населението на анексираната държава има право да живее и работи на територията на окупаторите и да се ползва от техните социални придобивки.

При окупация населението на окупираната територия има свое васално правителство и няма равни права с населението на окупаторите, тъй като за населението на окупираната територия важат други, колониални закони.

Характерно за окупация е, окупираната държава да сключва едностранни договори с окупаторите си:
На 12 ноември 2009 WikiLeaks публикува документ за таен договор между САЩ и Евросъюза, за предаване информация на САЩ, за IBAN номерата на банковите сметки на гражданите от Евросъюза. Договорът е едностранен, т.е. само европейците са длъжни да предоставят информация относно банковите сметки на своите граждани на САЩ, но не се предвижда САЩ да предоставят на Евросъюза информация за американски граждани.

В средата на ноември 2011 г. бива разкрит таен договор между Евросъюза и САЩ - "Passenger Name Records" (PNR), според който всички страни от Евросъюза се задължават да предоставят на САЩ имената на пътниците, които ще пътуват със самолет. Данни относно резервация на билет за самолет, начин на плащане, багаж и посока на полета, се предоставя на CIA. Договорът е също едностранен и не предвижда САЩ да предоставят на Евросъюза информация относно американски граждани, защото европейските и американските граждани нямат и не трябва да имат равни права.

Термините анексиране и окупация имат негативен характер и когато става въпрос за държави, които под една или друга юридическа форма Запада е подчинил, тогава западни историци и западни СМИ наричат процеса не анексиране или окупиране, а присъединяване, приемане, членство или обединение.

Полуостров Крим, на чиято територия живеят руснаци, които чрез референдум са гласували за присъединяване към Русия, западните политици и журналисти наричат анексиране. ГДР, на чиято територия живеят германци, които не са били допитвани чрез референдум, дали искат да се присъединят към ГФР, западните политици и журналисти наричат "Обединение на Германия". Същите западни политици, са наричали Съединението на България на 6-ти септември 1885 г., анексиране на Източна Румелия от Княжество България.

Присъединяването на България към Османската империя, както и присъединяването на България към Евросъюза и NATO, според общоприетата дефиниция за анексия, са също анексиране, тъй като и в трите случая не е бил проведен референдум и от българите не е било искано съгласие.


Още по темата:
loading...
Примери за анексия

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker