Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Berliner Kongress 1878
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Славянофобия и анти-православие

Славянофобията, за разлика от антиамериканизма, е една от формите на ксенофобия, която се манифестира с неприязън или даже омраза към славянските народи и към всичко създадено от славяните.

Характерно за всички ксенофобии, е че биват подклаждани и култивирани, с цел манипулиране на масите, в интерес на една клика.

Славянофобията има стара традиция в Западна Европа и се преплита с негативната оценка за Източната Римска империя - Византия и православната църква.

Славянофобията и анти-православието водят началото си от ранното средновековие. В 862 год. братята св. св. Кирил и Методий от Византия, са били поканени от великоморавския княз Ростислав, да въведат богослужение на славянски език. (Великоморавия е днешна Чехия, Словакия и части от Австрия и Унгария.)

Това предизвикало възмущение сред западноевропейците и в 885 год. Римския папа Стефан V забранил богослужение на славянски език. Започнало преследване на учениците на солунските братя, част от които продали в робство, а останалите избягали в България, Сърбия и Хърватско. В 973 год. Западът обявил забрана за назначаване на епископи, на български, руски или други славянски езици.

В популярните интерпретации за християнството, Западът на днешно време натъртва, че римокатолическата църква обединявала най-доброто от стара Европа, от гърците духа, от евреите Господа-Бог и от римляните - правото. Културата на ортодоксалната (православната) църква напротив, при разделянето на християнството, била наследила декадента на Византия, мистичния култ към светиите и славянската азбука.

При това Западът небрежно забравя, че чрез "този мъртвешки мишмаш от изкълчени гръцки букви и измислени знаци" ("ein grässlicher Mischmasch aus verdrehten griechischen Buchstaben und frei erfundenen Zeichen" - Arnulf Zitelmann: "Die Geschichte der Christen", Weinheim/Basel 2009, S.111.), все пак св. Кирил е направил първия в историята на човечеството превод на Библията, на народен език.

Copyright:www.aliceswonderland.eu
Още по темата:

Антиславизмът от Hegel до Rosenberg

Славянофобия в Албания

Славянофобия през 21-ви век

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker