Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Евреи в Османската империя
Евреи в Османската империя
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Антисемитизъм

Антисемитизмът е етническа омраза към евреите, враждебност или предубеждение, което се изразява от индивидуална ненавист до институционално насилствено гонение и изтребване. Ясно формулираната идеология на нацизма е най-фрапиращият исторически пример за явлението.

Антисемитизма и гоненията на евреите водят своето начало още в древността - Древен Египет. По-късно през средновековието:

Силезия – през 1155 и 1494 г.
Германия – през 12 век, 1348 г., 1510 г. и 1555 г. – по време на Контрареформацията и след излизането на трактата на Лутер – „За евреите и техните лъжи“.
Англия и Уелс през 1290 г.;
Франция – през 1182 г., 1306 г., 1321 и 1394 г.;
Прованс – през 1430 г.;
Унгария – през 1349 г. и 1360 г.;
Австрия – през 1421 г., последвано от различни места в Германия през XVI век;
Литва – през 1445 г. и 1495 г.;
Испания – през 1492 г. е най-известното прогонване, ведно с изгонване и от Сицилианското кралство със Сардиния – през същата 1492 г.;
Португалия – през 1497 г.;
Тунис – през 1535 г.;
Неаполитанското кралство – през 1541 г.,
Папската държава – през 1569 г. и 1593 г.


През 15-ти век евреите в Испания са били поставени пред дилемата да приемат християнството или да напуснат Испания. На 31 март 1492 г. с Алхамбрайският декрет или Едиктът от Гранада (на испански: Edicto de Granada), издаден от Фердинанд II Арагонски и Изабела I Кастилска, с който на евреите на територията на Кастилия и Арагон поставят ултиматум, да останат да живеят там, но да приемат християнството, или да напуснат в четиримесечен срок (до 31 юли 1492).

Османският султан Баязид II (на османски турски: بايزيد ثانى) издава декрет, с който приема всички евреи, желаещи да се заселят в Османската империя.
След това голяма част от евреите от Испания и Португалия се заселват в Османската империя. Изразът в декрета, който употребява Баязид II е Sürgün - новозаселение. По-късно евреите са били назначени в Османската империя като военни съветници, а след 1909 г. и като офицери, министри, лекари на султана.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


От 14-ти век, по време на управлението на султан Орхан I (اورخان غازی), при заплащане на определен данък (Khanadji), евреите са имали право да притежават земя в Османската империя. Българите в Османската империя не са имали право да притежават земя. През 1470 г. еврейският рабин Isaak Zarfati, разпространил на еврид съобщение до всички немскоговорящи еврейски общности, да се преселят в Османската империя. През 16-ти век в Константинопол вече е имало 44 синагоги.

По-късно през 1702 г. в Османската империя излиза закон, според който евреите трябвало да носят жълти пантофи и дрехи от черна кожа. А през 1728 г. трябвало евреите, които живеели до джамиите, да продадат своите къщи на мюсюлмани.

По-късно турците организират погром срещу евреите, населяващи Тракия - Тракийския погром (на турски: Trakya Olayları) за периода 21 юни – 4 юли 1934 г. През 1942 г. турците въвеждат данък върху собствеността (Varlık Vergisi) на всички немюсюлмани, който довежда гяурите до крайна мизерия.
loading...
През 1942 г. корабът "Струма" превозва от Румъния за Палестина 769 евреи, при което бива потопен при неизвестни обстоятелства.

През август 2011 г. Реджеп Таип Ердоган издава декрет, за връщане на конфискуваното имущество и религиозни постройки на евреите (но не на тракийските българи!).

В България в предосвобожденската публицистика се срещат нападки срещу евреите, което според някои изследователи се дължи на подкрепата на крупни еврейски лихвари за политиката на някои от Великите сили и Османската империя, в ущърб на българските национални интереси.


Още по темата:

Еврейско лоби

Ционизъм

Евреите се страхуват от разпадане на Евросъюза

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker