Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Правна основа на Българска Национална Телевизия

Българска Национална Телевизия е основана на 26 декември 1959 г., при което България става осмата държава в света, която има собствена телевизия. През 1964 г. към Министерството на културата е създадена Главна дирекция "Българска телевизия и радио".

През 1971 г. комунистическото правителство в България решава да обедини радиото и телевизията в Комитет за телевизия и радио, като прикрепя формално-правно електронните медии към структурата на изпълнителната власт.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


След 1977 година Българската телевизия и Българското радио придобиват статут на самостоятелни юридически лица към "Комитета за наука, изкуство и култура". Смисъла на разделянето на Националното Радио от Националната Телевизия е генералните директори, програмните директори, техническите директори и прочее директори, да се удвоят. За тяхната принадлежност към бившата "Държавна Сигурност", българското общество научава през 2008 година - 18 години след завършване на социализма. За принадлежността на днешните ръководни кадри в БНТ, обществото ще научи 18 години след завършване на демокрацията.

Разделянето на Националното Радио от Националната Телевизия на самостоятелни юридически лица оказва и благоприятно влияние на съществуващата по онова време практика, провалили се професионално ръководни кадри в БНР да преминават в БНТ и обратно - от БНТ в БНР, тъй като БНТ и БНР са самостоятелни юридически лица. Аналогично на днешните евродепутати, които при компрометиране на партията в която членуват, се появяват отново като депутати, но вече от друга партия или даже от друга държава на Евросъюза.

Товарищ Михаил Горбачов обявява ПЕРЕСТРОЙКА през 1985 година и в последвалата 1986 г. двете медии Радио и Телевизия отново са обединени в "Комитет за телевизия и радио" към Министерския съвет.

На 06.03.1990 г. Деветото обикновено Народно събрание приема решение за временния статут на Българската телевизия и Българското радио, съгласно което двете медии се обособяват като самостоятелни институции. От 1992 г. наименованието на държавната телевизия е "Българска Национална Телевизия".

В разгара на постапокалиптичния период от прехода към демокрация в България, на 10.09.1996 г. в бр.77 на "Държавен вестник" е обнародван Закон за радиото и телевизията, регламентиращ нейния правен статут.www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu Spider www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.eu

© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker