Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Варвари

Варвари е пренебрежителен термин, изполван за чужденци, които не споделят установената култура или степента на изтънченост на използващия термина. Думата произлиза от гръцки език и е израз на подигравателното (бар-бар) звученето на чужденците, възприето от гърците. Преходът от „б“ към „в“ е вследствие на промяната в произношението на буквата бета (Βήτα) в гръцкия език.
Варвари
За варварство на езика се говори при неправилно съставени думи примерно при солесизъм или малапропизъм. Варварски се използва в елинския смисъл от Павел в Новия завет (Римляни (1:14), (Колосяни (3:11)), за да опише негърци. В тези писания, думата не се използва в модерното значение (по-близко до „диваци“).

Терминът варвари е често срещан в историята. Много народи са охвърляли чужди култури и конкурентни цивилизации като "варварски". Гърците са се възхищавали на скитите и източните гали като геройски народи, но са смятали културата им за варварска. Римляните са считали номадските германски племена, заселилите се гали и нахлуващите хуни за варвари, без да правят особена разлика. Древните римляни мотивирали войните, които водели за набиране на роби, като твърдяли че водят война против варвари. За китайците хунну, татарите, тюрките, монголите, манджурите и европейците са варвари. В миналото, японците са наричали европейците намбан, буквално варвари от юга, тъй като португалските кораби акостирали на южните брегове, а португалците са наричали японците маймуни.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


По време на Великите географски открития Западът е наричал колонизирането - цивилизиране на варвари. Западът носел на варварските народи електрификация и механизация. На днешно време Западът го нарича демократизиране на диктатури. Западът донесъл на бившите комунистически страни свобода на словото и технически прогрес - лъскави западни стоки, леки коли, телевизори.

Нацистите наричат войната срещу Русия - война срещу варварството. Италианската фашистка пропаганда подучвала албанците, че те са коренното население на Балканите, а славяните са варвари, които дошли от Азия като окупатори.

Българи, сърби и албанци, Хегел нарича "gebrochene barbarische Reste" - "деградирали варварски остатъци", "Mittelwesen zwischen europäischem und asiatischem Geiste" - "Преходни създания, между европейски и азиатски душѝ". "Sla­wi­schen Nationen" -"славянските нации" Хегел характеризира като общества от орачи на ниви.
loading...
На днешно време варварин се използва най-често за описване на жестоки, примитивни или некултурни хора. Във фентъзи романи, ролеви игри и др., варварите са смели, нецивилизовани бойци, способни да атакуват с голяма физическа сила. Конан варваринът е един от най-известните примери.

Американският стратег Збигнев Бжежински нарича неподчинените на САЩ народи - варвари. Zbigniew K. Brzezinski в своята книга "The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives"/"Голямата шахматна дъска" (страница 26, 65, 66) описва стратегията на САЩ, да пречи на другите народи да се съюзяват. Американският стратег Збигнев Бжежински дефинира световната йерархия, като разделя държавите, в това число и демократично ориентираните държави, на васални държави, които трябва военно да останат доминирани от САЩ, провинции, които трябва да се прекланят и почитат господството на САЩ, протекторати и колонии, както и варвари, на които според Бжежински, трябва да се пречи да се съединяват.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker