Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Черни списъци
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Черен списък

loading...
Черен списък (на английски: blacklist, на немски: Schwarze Liste, на френски Liste noire, на испански Lista negra) е списък или регистър на лица, предмети, действия, уебстраници и пр., които трябва да бъдат парирани, чрез социална дискриминация или технически бариери, които служат както за собствена защита, така и за потискане на конкуренти.

Противоположност на черен списък е бял списък (от английски whitelist) който учредява на определени организации, институции, фирми и лица привилегии, които са иначе недостъпни, нежелателни или забранени за всички останали.

Например след завършване на войната в Ирак, много германски и френски фирми са разочаровани, че за възстановяване на разрушенията получават поръчки американски фирми, близки на тогавашния президен Джордж Уокър Буш.

След геополитическата преориентация на България от началото на 1990-те, черни списъци и бели списъци намират приложение при назначаване на работа.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В информационните технологии черните списъци се използват в електронната поща в борбата срещу спам. Също и за блокиране (бан) на нежелани потребители във форумите в интернет, социалните мрежи и посетители на уебстраници.

В случай че в дискусии по форумите в интернет се включат реални ползватели, които са добре информирани и се аргументират с доказателства, те биват своевременно отстранени, като техните IP-адреси биват блокирани (Banned by IP address). На българския нет-жаргон - "получават банче".

'Черни списъци' и 'бели списъци' ползват и търсачките в интернет, за подреждане на резултатие от търсенето. Най-известните от тях са "Web of Trust" и "Open Directory Project - dmoz".

Съставяне на бели списъци и черни списъци е характерно за репресивни режими. През 1949 година Джордж Оруел предава списък с имената на 38 писатели и хора на изкуството, които са се изказвали положително за комунизма или Съветския Съюз. Болшинството от тях са били журналисти, между които и актьори като Michael Redgrave и Чарли Чаплин. Поради подозрение за симпатии към СССР, след едно от пътуванията на Charlie Chaplin до Европа през 1952 година, му е било забранено да се завърне в САЩ.

САЩ, въз основа на съставени от компютърни програми черни списъци, избиват хора с дрони по целия свят.


Още по темата:

Черният списък на Русия

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker