Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Книга
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Книга

Книгата е печатно произведение с научно, литературно и/или пропагандно съдържание. Книгата представлява набор от писмени, печатни, илюстрирани или бели листа, изработени от мастило, хартия, пергамент, бамбук или други материали, подзвързани заедно от едната страна. Книгата може да е с меки или твърди корици. Когато древните цивилизации създават писмеността, хората започват да пишат върху най-разнообразни повърхности: Камък, глина, дърво, кора, метал. Първата известна днес азбука се появява в Египет.

Книгите първоначално са били преписвани на ръка, което ги правело скъпи и сравнително редки, а в последствие се създават в печатници, а дистрибуцията им се нарича книгоразпространение. По-малките манастири обикновено притежавали само няколко книги и дори в края на Средновековието папската библиотека в Авиньон и парижката библиотека на Сорбоната съхранявали само около 2000 тома.
Китайска книга от бамбук
Когато текстът или илюстрациите са в електронен формат, се наричат е-книга. В библиотечните и информационни науки една книга се нарича монография, за да се диференцира от серийните периодични издания, като например списания, журнали и вестници.

По правило монографиите се пропагандират от господстващите, като проверени по отношение на достоверност, докато периодичните издания, като например списания и вестници, имат временен характер и всяка следваща статия често опровергава предишните.

loading...
Основата на всички писмени творби, включително и на книгите, е езика. В романите и при някои други литературни форми (като например в биографиите) една книга може да бъде разделена на няколко големи секции, наричани също книги (Книга 1, Книга 2, Книга 3 и т.н.) Запалените читатели на книги се наричат библиофили, а магазините за търговия с книги се наричат книжарници. Книгите могат да бъдат вземани назаем от библиотеки, които се финансират от държавата.

Книгата е най-старото средство за масова информация, а телевизията най-скъпото. Поради това телевизията както и книгите, все още се възприемат от простите хора като официална или дори държавна институция. И всичко, което по телевизията казват и показват и което пишат по книгите, голяма част от хората го приемат като проверена и достоверна информация.

За разлика от книгите, страниците в интернет имат средна продължителност на живот 2-4 седмици, с което интернет не може да играе ролята на библиотека. Науката непрекъснато се развива. И това, което пише в научните книги след все по-кратни срокове вече не е актуално. Поради това научните книги, колкото и да са проверени за достоверност, рано или късно напълно ще бъдат изместени от интернет, въпреки че реномирани професори и учени все още публикуват книги, а не пишат страници в интернет, за да могат да спечелят пари.

Но потребителите не се замислят, че книгите на днешно време са най-евтината медия (произвежда се само от един човек) а носят огромни печалби на автора им, за разлика от публикациите в интернет, които са безплатни и не могат да се финансират само от реклами. В интернет от реклами вероятно могат да се финансират единствено уебсайтове, базирани на краудсорсинг.
Египетски папирус
Естествено авторите на книги не са заинтересовани или по някакъв начин задължени да пишат истината, а да печелят пари. Характерно за Западната цивилизация е застаряващи жени да издават книги, в които да публикуват пикантни, шокиращи факти, да обвиняват бившите си любовници или дори бащите си в изнасилване, кръвосмешение и педофилия (Флавие Фламент, Pola Kinski, Monica Lewinsky), с което да добият известност (Celebrity Culture) и съответно да увеличат продажбите на книгата си.

"The Social Responsibility of Business
is to Increase its Profits."

Milton Friedman
The New York Times Magazine, September 13, 1970

"Социалният ангажимент на бизнеса
е увеличаване на печалбите."

Милтън Фридман
- американски неолиберал, основоположник
на шоковата доктрина в икономиката.


Още по темата:


www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker