Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Буржоазия
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Буржоазия

Буржоазия (от френски: Bourgeoisie, в превод - жител на голям град - bourg) e социална класа, която е съставена от собствениците на благата, които използват наемен труд на пролетариата за производството на благата. Това име най-напред се дава на търговци и занаятчии. Буржоазията е средна класа, между благородниците и селяните и се оформя из средите на третото съсловие по времето на Великата френска революция.
Вълшебното огледало
Буржоата излиза

Терминът започва да се използва през 1538 година. Преходна точка в историята на буржоазията е Юлската революция (1830), която докарва на власт промишлената буржоазия. В литературата понякога се използва и терминът дребна буржоазия, който обикновено означава дребни предприемачи и занаятчии. В марксизма под буржоазия се разбира господстваща, експлоататорска класа на капиталистическото общество. Според марксизма буржоазия е синоним на капиталист, експлоататор, паразит, който застъпва консервативни и реакционерски възгледи.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Докато класата на буржоазията е била представена от единични случаи и в древността, то нейното политическо значение в Европа започва по време на феодализма и абсолютизма.

За българите, в условията на преход към демокрация, буржоазия - това са псевдоолигарсите и техните помощници - мутрите. Те са баровците, а онези, които стават рано сутрин да ходят на работа, за да плащат непосилни сметки за ток, сметки за телефон, за вода - те са чекиджиите.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker