Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
БКП
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Българска комунистическа партия

Българската комунистическа партия (съкратено БКП) е бюрократична лява политическа партия, която управлява България в периода от 1944 до 1990 г. На 3 април 1990 г. БКП еволюира в БСП (Българска социалистическа партия), като новата партия е регистрирана в Софийски градски съд на 10 април 1990 г.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Еволюцията на БКП в БСП обхваща преминаване на (част от) членовете ѝ в новата партия, геополитическа преориентация - от верни слуги на Москва, бившите комунисти еволюират във верни слуги на Вашингтон и най-важното - БСП отменя политиката на БКП за социално равенство и я заменя с неолиберална политика.

Висш орган на БКП е конгресът. За ръководство на политическата и организационната работа между пленумите Централният комитет на БКП (не народа) избира Политбюро и Секретариат.

Преименуване на БКП в БСП (1989 – 1990)

На Ноемврийския пленум (1989) ЦК на БКП приема предложената още през 1988 г. оставка на Тодор Живков от поста генерален секретар на ЦК на БКП. С това фактически се слага началото на нова епоха от българската история - епохата на американско владичество, наречена демократични промени. Смяната на Тодор Живков официално е поставена на дневен ред от група членове на Политбюро, всичките бивши партизани от бригадата „Чавдар“ – Димитър Станишев, Йордан Йотов и Добри Джуров. За нов лидер на партията е избран Петър Младенов. Новото ръководство обявява курс към демократични реформи и развитие на пазарна икономика.

В началото на 1990 г. на 14-ти извънреден конгрес, ръководството на БКП се обявява за промяна на ценностната система на партията, обновление в духа на плурализма и афиширане на демократичния социализъм като основна идеология. Конгресът приема „Манифест за демократичен социализъм“ и нов устав. На мястото на Централния комитет се появява нов ръководен орган – Висш партиен съвет, оглавен от Александър Лилов и се предлага смяна на името на партията. След вътрешнопартиен референдум, одобрил промяната през пролетта на същата година, БКП се преименува на Българска социалистическа партия на 3 април 1990 г.


Още по темата:
loading...
Наследници на БКП

Привилегиите на партийните членове на БКП

Партийна реторика на БКП

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker