Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Връзките на ЦРУ с италианската мафия Коза Ностра
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Връзките на ЦРУ с мафията

Веднага след Кубинската революция, през март 1960 г. американският президент Dwight Eisenhower поръчва на CIA да отстрани правителството на Фидел Кастро. За планиране на преврата, САЩ са предоставили бюджет от 13 млн. US-Dollar, за подготовка на терористи, аналогично на така наречената на днешно време "умерена опозиция в Сирия".

За стратегическото планиране са били отговорни Richard Bissell и Richard Helms. През септември 1960 г. директорът на ЦРУ и съосновател на Радио "Свободна Европа" - Allen W. Dulles се свързва с двама от главатарите на мафията Cosa Nostra - Johnny Roselli и Sam Giancana, на които поръчва да организират отравяне на Fidel Castro и други кубински политици. (Източник: David Kaiser: The Road to Dallas. The Assassination of John. F. Kennedy. Harvard University Press, Cambridge, MA 2008, S. 55–67.)

Според американското издание Newsweek, цитирано от българските медии през 2014 г., Gregory V. Houston - служител по сигурността в посолството на САЩ (2006 г. - 2009 г.) е бил разследван от държавния департамент на САЩ заради съмнения, че е бил във връзка с българската мафия. На полицейските въпроси Хюстън отрекъл обвиненията и е заявил, че не е вършил нищо нередно. Вместо да бъде наказан, Хюстън е получил възможност да се оттегли преждевременно от поста си в българското посолство, очевидно поради учредения му имунитет от колаборационисткото българско правителство.


Още по темата:

Гладио

Стратегия на напрежение

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker