Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
шаблон
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Клише

Клише или щампа (от френски cliché) в буквалния смисъл означава печат - гравюра на изображение или текст върху метал или дърво, която служи за многократно отпечатване. Синоним на клише е калъп, шаблон.

Най-често "клише" се употребява в преносен смисъл, като означава шаблонна фраза или шаблонен прийом в изкуството, в половите отношения, в пропагандата или предразсъдъци, стереотипни ситуации, стереотипни персонажи и цели сюжети, които са банализирани, изтъркани и лишени от самобитност и оригиналност.

Пропагандни клишета в политиката

Характерно за външната политика на западните индустриални държави, под ръководството на САЩ е да мотивират икономически санкции или военни действия срещу други държави, като защита на човешки права, освобождаване на техните народи от диктатори или даже хуманитарна помощ.

През епохата на Великите географски открития, Западът е наричал колониализма - цивилизиране на варвари. В епохата след Перестройка, го наричат демократизиране и повишаване жизнения стандарт на населението им.

Характерни клишета в изкуството и развлекателната индустрия

Най-честото клише в изкуството е темата за любовта. Любовта се натрапва всеки ден от медиите, развлекателната индустрия, романите, киното. И обикновено се касае за романтична и безкористна любов до гроб.

Характерно клише в драматургията на повечето американски филми, е да завършват с showdown.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Ролеви клишета в капиталистическото общество са стилизирането на мъжа като супермен, винаги във форма, успешен в бизнеса, който никога не се оплаква от болка или умора. За разлика от мъжа, жената е стилизирана в сексуален обект, винаги добре поднесена и готова да удовлетвори сексуалните желания на героя. Най-ярки ролеви стереотипи се натрапват в мъжките и женските списания, финансирани от лобисти.

Клишета в любовните отношения

Стандартно клише в любовните отношения, особено когато разликата във възрастта или в социалния статус е значителна, е жената да говори на мъжа, че секса с него много ѝ харесвал, че размера на пениса му точно и пасвал.
loading...
И че изпитвала изключителна душевна близост с него. И колко съвпадали вкусовете им, как и двамата мислели еднакво, харесвали една и съща музика и едни и същи ястия. Този подход се тематизира в последната новела от филма "Рассказы" (2012), режисьор Михаил Сегал, в "Опасен чар" (1984) на Иван Андонов, в "Синият е най-топлият цвят", "Hôtel Normandy" (2013) на режисьора Charles Nemes.

Характерно клише на мъжете, които в напреднала възраст си търсят млади жени е да говорят, че искали да лишат децата си от наследство.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker