Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Самозапалвания в България

Самозапалванията в България е вълна от самоубийства чрез самозапалвания на обществени места, които започват с Антимонополните протести в началото на 2013 г. След подаване оставка на тогавашното правителство, самозапалванията утихват за една година, а след повторното му преизбиране, самозапалванията отново зачестяват.

Причината за самозапалванията е политическата и икономическа безизходица на българското население, вследствие четвърт-вековното робство на чуждестранни монополи.

Казионните медии в България опитват да тривиализират самозапалванията в знак на политически протест, като ги интерпретират като любовни драми, психично болни, наркомани и пр.

Заклеймяване на жертвите на безизходицата, не е нещо ново за империализма. Още преди 100 години, американският бизнес-елит заклеймява Radium Girls като аморални и болни от сифилис.

През март 2013 г. психиатърът д-р Веселин Герев обяви на среща по проблемите на здравеопазването в Пловдив, че е погрешно внушението, че самозапалващите се хора са психично болни. Самозапалващите се са хора с обикновени проблеми, на които не е обърнато внимание, като д-р Герев заявява, че е удобно те да се изкарват луди. Той прогнозира, че този тип действия тепърва ще набират скорост.

Броят на жертвите от самозапалвания вероятно е много по-голям, от колкото се публикува в медиите. От началото на 2016 г. няма самозапалвания или се прикриват от българските СМИ, контролирани от Запада.

***

Траян Маречков, на 26 години, е първият самозапалил се по време на протестите в България през 2013 г. Той се самозапалва на 18 февруари 2013 г. във Велико Търново и умира от раните си малко след това. Според публикации в жълтата преса, Маречков е имал психически проблеми и е бил безработен. Точните причини за самозапалването не се публикуват. Негови близки твърдят в есе писано в негова памет, че Маречков не е бил луд, нито беден, а самозапалването му е форма на протест срещу социалното, икономическо и политическо положение в България. Майката на Маречков също категорично отхвърля твърденията, че синът ѝ е тънел в мизерия, или е бил психично болен, или наркоман.

***

Самозапалването на Пламен Горанов е едно от най-коментираните самозапалвания и е широко отразено в медиите. 36-годишният Горанов се самозапалва пред сградата на Община Варна на 20 февруари 2013 г. Горанов е участвал активно в протестите във Варна, като се е изказвал, както срещу правителството, така и срещу икономическата групировка ТИМ.

***

Венцислав Василев, на 53-години, се самозапалва на 26 февруари 2013 г. пред сградата на Община Раднево. Той, както и съпругата му са били трайно безработни. Според сина на Василев, баща му е предприел тази стъпка, след като е бил заплашен от съдия-изпълнител със затвор. Венцислав Василев умира от раните си на 10 март.

***

Трупът на Даниела Накова е открит на 15 март 2013 на Младежкия хълм в Пловдив. Според прокуратурата става въпрос за самоубийство чрез самозапалване, като няма съмнения, Накова да е била убита.

***

Тодор Йовчев, на 40 години, се самозапалва на 20 март 2013 на стадиона на село Ситово. Пред лекарите той разказал, че се е запалил от отчаяние. Йовчев умира от раните си на 22 март.

***

Венцислав Козарев, на 47 години, се самозапалва пред супермаркет в смолянския квартал "Райково" на 1 май 2013. Козарев получава 85% изгаряния по тялото и умира заради несъвместими с живота травми в ранния следобед на 3 май.

***

Тодор Димитров, на 59 години, се самозапалва на двора на дома си в град Харманли на 11 юни 2013. Той умира от раните си малко след това.

***

Надежда Султова, на 74 години, се самозапалва в своята къща в село Плоски, край Сандански. Жената е направила импровизирана клада от слама в банята си и се е запалила с нея. Трупът на Султанова е открит от близките ѝ около 10 часа на 15 август.

Николай Куманов, на 42 години, се самозапалва на 15 септември 2013 г. в село Стежерово. Той полива автомобила си с бензин, след което влиза в него и се запалва. Съпругата му успява да го извади от автомобила. Куманов е приет за лечение с 80% изгаряния. Според жълтата преса се касаело за семеен скандал. Куманов умира няколко дни по-късно от раните си.

Събин Събинов, на 21 години, се самозапалва на 9 декември 2013 г. във Варна. Мъжът се е самозапалил в градинката до Тубдиспансера на ул. "Мануш войвода" с бензин. Събинов е приет в болница с 90% изгаряния по тялото. На 12 декември Събинов умира от тежките си рани.

***

Георги Иванов на 37 години от град Главиница се самозапалва на 15 януари 2014 г. Смята се, че самозапалването е в следствие на тежкото финансово състояние на семейството. Съпругата на Георги безуспешно се опитва да го загаси. Той получава 70% изгаряния и е откаран във ВМИ Варна и с опасност за живота. Лекари му оказват първа помощ, но въпреки всички усилия да бъде спасен той умира на 17 януари.

***

Димитър Димитров, на 51 години, се самозапалва пред сградата на Президентството на 12 март 2013. Охраната на сградата, както и случайни граждани са успели бързо да го загасят. Димитров има 25% изгаряния по тялото.

"Не се палете! Не това е начинът за изход от проблемите.
Много е болезнено. Аз извадих късмет, че останах жив."
- заяви Димитров пред вестник "Труд" на 5 април. През май 2013 г. Димитров определя постъпката си като "най-безсмисления акт в живота му" и определя самозапалването си като форма на протест срещу случващото се в страната.

***

Георги Костов, на 31 години, се самозапалва с бензин в Димитровград. Инцидентът се разиграва малко след полунощ на 5 юни 2013. Мъжът се самозапалва в жилището си, при което буди жена, с която живее на семейни начела. Жената успешно успява да го загаси, но получава изгаряния. Костов е с 30% изгаряния, а жената със 7% изгаряния. И двамата са без опасност за живота. Според медийни публикации причината за опита за самоубийство са дългове на семейството.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


***

Неизвестен мъж на 48 години се самозапалва в Дупница на 23 юли 2013 г. Мъжът е с 25% изгаряния в областта на главата, гърдите и горните крайници. Медийни публикации сочат за причина за случилото се тежкото социално положение на мъжа.

***

Неизвестна жена на 37 години се е поляла с бензин и се е запалила на 12 август 2013 г., около 22 часа, в столичния квартал Слатина. Жената е откарана в болница с 85% изгаряния и опасност за живота.

***

Семейна двойка известна, като Милко М. (52 години) и Живка М. (49 години) са намерени на 16 септември 2013 г. със сериозни изгаряния в шуменското село Никола Козлево. Мъжът е заявил, че сами са се запалили. И двамата са с опасност за живота и изгаряния от 50%.

***

Атанас Атанасов на 34 години се самозапалва на 27 октомври 2013 г. вечерта в Дупница. Според свидетели той се полива с разредител за боя и се самозапалва. Атанасов е с 30% изгаряния и опасност за живота. Според медийни публикации се касае за самозапалване в резултат на сериозните финансови затруднения на Атанасов.

***

Тодор Атанасов на 61 години се самозапалва на 13 януари 2014 г. в Пазарджик. Атанасов е влязъл в тоалетната на сградата на ТЕЛК в града и се е самозапалил със спирт. Той бързо е загасен и нараняванията му са малки - изгаряния първа степен по шията и лицето. Няма опасност за живота му. Полицията категорично е посочила, че става въпрос за самозапалване. Според медийни публикации Атанасов е имал сериозни здравословни проблеми и прекратена инвалидна пенсия. Той се е намирал в сградата на ТЕЛК за да провери дали има решение по казусът му. По-късно Атанасов заявява пред медии, че самозапалването му е поради социални причини.

***

На 24 март 2013 г. служители на полицията предотвратяват самозапалване на 73-годишен мъж пред сградата на Президентството в София.

***

На 27 март 2013 г. полицаи предотвратяват опит за самозапалване в Ботевград. 48-годишният Николай Гацев иска да се самозапали в знак на протест срещу изваждане на жена от апартаментът ѝ, който е продаден от съдия изпълнител заради непогасени кредити. Полицията успешно отнема бутилка със запалителна течност и запалка от Гацев и го задържа в местното РПУ.

***

На 11 юли 2013 Чавдар Янев, на 55 години, който протестира срещу съдебната система пред сградата на Висшият съдебен съвет направи неуспешен опит за самозапалване. Янев се полива с бензин, но полицията се намесва преди той да успее да се самозапали.

***

Неизвестен мъж прави опит за самозапалване на 18 юли 2013 г. на Орлов мост в София.

***

На 7 август 2013 г. 41-годишен мъж се опитва да се самозапали в подлез до НДК в София. Той се полива със запалителна течност, но намиращи се наблизо полицаи го спират.

***

На 16 август 2013 г. възрастна жена се опитва да се самозапали в център на мобилен оператор в Казанлък. Жената е влязла в центъра с шише запалителна течност и е заплашила, че ще се самозапали, но припада преди да го стори.

***

Господин Димитров, арестант очакващ присъда в Бургаския затвор, успява на 5 февруари 2014 г. да се залее със запалителна течност и заплашва със самозапалване. Охраната е предотвратила опита. По случая се води разследване.

***

Самозапалилата се на 3 ноември 2014 г. пред президентството Лидия Петрова с кибрит с реклама върху него на партия ГЕРБ, първоначално казионните медии обявяват за страдаща от шизофрения. Когато приятелите на човечеството с лицемерните усмивки не могат да предотвратят публикуването на множество изказвания на бившия ѝ съпруг, съседки, приятелки, че Лидия Петрова не е психично болна, тогава фарисеите измислят нова лъжа, че кибрита с реклама на П.П. ГЕРБ бил подхвърлен на местопроишествието от конкурентни на ГЕРБ партии.

Следва лъжата, че Лидия Петрова не била отчаяна от политическото управление, а била с „промит мозък“ от някаква секта.

Следва нова лъжа, че Лидия Петрова била отчаяна от изневярата на съпруга ѝ. А той бил любимец на жените, защото работел в американското посолство.
loading...
С един куршум - два заека. Едновременно да очернят жертвата на демокрацията, а и да издигнат в култ доносниците, които работят за американското посолство.

На 10.11.2014 медиите съобщават, че Лидия Петрова е починала.

***

Един ден след самозапалването на Лидия Петрова пред президентството, на 04.11.2014 мъж се самозапалва близо до църквата в Сандански. 48-годишният Николай М. е загасен от случаен минувач, който е получил изгаряния по ръцете и транспортиран в болницата в Сандански, с 25% изгаряния по тялото.

***

На 19 ноември 2014 самотна млада жена от Перник се самозапалва. Тялото е намерено два дни по-късно с прощално писмо. В писмото Десислава обяснявала, че ще се самоубие, защото не можела повече да живее в такава бедност.

***

На 08.12.2014, 32-годишната Силвия Мишкова в Стара Загора на ул. "Братя Жекови" 62, се самозапалва. На 10.12.2014 медиите съобщават, че Силвия Мишкова е починала.

***

На 28 август 2015 г. 49-годишен мъж е починал, след като се е самозапалил срещу бар на Витоша в близост до лифтената станция, съобщи БНР. По данни на полицията става въпрос за самоубийство след семеен скандал. Заграден е голям периметър от княжевската гора.

***

На 05.09.2017 г. 68-годишният Георги Зайчев от бургаското село Извор се залял с бензин, след което се намушкал в корема и драснал клечката. Преди да посегне на живота си, мъжът оставил писмо, в което написал, че иска да сложи край на мъките си. В предсмъртното си писмо той зовял революционерите Христо Ботев и Васил Левски да спасят България „от ада, в който се намира”.

www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euSpiderwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker