Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Окупацията във Франция
Жени-колаборационистки по време на окупацията на Франция
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Колаборационизъм

Колаборационизъм (от латински con- ‚със‘, laborare ‚работи‘) е юридическа трактовка в международното право, на съзнателно, доброволно и умишлено сътрудничество с врага, в негов интерес и в ущърб на своята държава. Терминът по-често се използва в по-тесен смисъл - като сътрудничество с окупатори, особено по време на Втората световна война.

В наказателното законодателство на мнозинството от държавите, колаборационизмът се квалифицира като престъпление против своята държава или държавна измяна. Първоначално колаборационизмът е означавал сътрудничество на гражданите на Франция с нацистките власти в периода на окупацията на Франция, по време на Втората световна война.

След това започва да се прилага и към други европейски правителства, действали под германска окупация - правителство на Видкун Квислинг в Норвегия, режим на Локотската република (ок. Локот, дн. Брянска област, Русия), или към военни организации на граждани на окупирани страни под контрола на Страни от Оста - Руска освободителна армия на генерал Андрей Власов, национални дивизии на СС (като 1-ва българска СС противотанкова бригада) и др.

Докато терминът колаборационист се свързва исторически с Втората световна война, то на днешно време най-често се употребява неологизма соросоид

Квалификацията 'колаборационисти' зависи от суверенитета на управляващия в момента режим. На днешно време например васалните правителства на източно-европейските страни, не се наричат колаборационисти на САЩ, а се наричат демократи. Те споделят евроатлантическите ценности, в противоположност на онези, които са против и САЩ ги наричат популисти.

Copyright:www.aliceswonderland.euСиноним на колаборационист е предател, соросоид.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker