Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
комедия
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Кинокомедия

Кинокомедия е филмов жанр, който цели да предизвиква смях у зрителите. Подобно на комедия в литературата и театъра, кинокомедията използва хумора за постигане на художествен ефект и забавление. Когато комедията има социална насоченост, става въпрос за сатира, която цели да осмее тенденции в политиката или личности от политиката и обществения живот.

Комедията е жанр, противоположен на трагедията. Комедията цели да е смешна и да предизвиква смях. Още в античността (Древна Гърция) актьорите са носили усмихнати маски на сцената.

Комедията е най-трудният жанр в изкуството. По-голямата част от комедиите не провокират смях. Повечето комедии имат регионална насоченост. Дали една кинокомедия ще е смешна, зависи от народността на зрителите. Например българските кинокомедии, в случай че са талантливо направени, са смешни за българските зрители, американските - за американските зрители, немските - за немските зрители. Съвсем малка част от кинокомедиите могат да бъдат смешни за една глобална публика.

Дали една кинокомедия ще е смешна, зависи и от историческата епоха, както и от състоянието на душевен комфорт на зрителите. Обикновено комедиите са смешни на децата, защото те все още не са натоварени с теглото за изхранване на семейството. Най-удачните кинокомедии в Източна европа са били продуцирани през 1960-те и 1970-те години, по време на Студената война - епоха на финансова и социална стабилност на обществото и възможност за просперитет на широките маси от населението. Например в страните от бившия СССР все още на всяка Нова година по телевизията им излъчват кинокомедията "Иван Васильевич меняет профессию" (1973) режисьор Леонид Гайдай.

В епохата на Преход към демокрация в България почти не се продуцират успешни комедии, също както от времето на Османското владичество няма известни комедии от български автори. Най-успешната българска комедия - „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов излиза през 1895 г. - 17 години след Освобождението от Османско робство.


Поджанрове на комедията:
- Романтична комедия / Romantic comedy, Rom coms, 'Chick' flicks, 'Guy' film
- Комедия на припознаване / Comedy of errors
- Screwball-Комедия
- Slapstick-Комедия
- Commedia dell’arte - занаятчийско актьорско майсторство, commedia degli zanni,commedia a soggetto, commedia delle maschere
- Драматична комедия / Dramedy
- Пародия / Parody (Spoof comedy)
- Анархокомедия / Anarchistic comedy; wacky comedy film
- Сатира / Satire
- Черна комедия / Black comedy (dark comedy)
- Екшън-Комедия / Action comedy
- Carry-on
- Britcom 1950 - 1970
- Хорър-комедия
- Трагикомедия
- Ситуационна комедия, нарича се още ситком (Sitcom, Situationscomedy)
- Gross-out-комедия
- Комедия за размяна на тялото / размяна на пола
Сатира
Пародия
Ирония
Гръцка комедия
Комедия дел арте
Фарс
Водевил
Криминална комедия


Още по темата:

Жанрове в Киното

Рецензии за филми
loading...
Влияние на киното върху човешката психика

Българското кино

Филм/Видео/Аудио енциклопедия

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker