Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Open Directory Project
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

DMOZ

loading...
„Отворена директория“ (съкратено ПОД) на английски език: „Open Directory Project“ (ODP), известен като „DMOZ“ (от първоначалния домейн на проекта - directory.mozilla.org) е американски краудсорсинг проект. „Отворена директория“ (ПОД) е най-известният и най-реномиран многоезичен указател / директория за налагане на един вид шуробаджанащина в World Wide Web. „DMOZ“ е собственост на американската компания за интернет-услуги AOL (America Online). Официално "ПОД" се администрира от Netscape, но поддръжката му се осъществява на "доброволни" начала "безплатно", с помощта на соросоиди от цял свят. Служителите на „DMOZ“ се самоопределят като едитори или редактори.

Естествено никой не работи по американски пропагандни проекти   ангария, както и никой американски проект няма да направи услуга на някого без изгода.

В зависимост от тематичната си насоченост, уебсайтовете биват сортирани в общи категории, под които се създават множество подкатегории. За разлика от поисковите системи в интернет, като например "Google" и "Yandex", които са роботи и подреждат йерархично страниците, според заложения в тях алгоритъм, то уебкаталози като „DMOZ“ се редактират ръчно, т.е. техните редактори по собствено усмотрение и вкус избират дали да приемат (срещу пари) в каталога даден сайт и на кое място в своята йерархия да го поставят.

Смисълът от приемане на даден уебсайт в каталози в интернет, е да повиши рейтинга си, да получи предни позиции в поисковите системи. Google ползва уебкаталога „DMOZ“ като ориентир за подреждането на уебсайтовете в своята директория, т.е. приемането на даден уебсайт в директорията на „DMOZ“ му учредява привилегия в Google.

Освен „Open Directory Project“ (ODP) съществуват и много други уебкаталози по региони, които също повдигат рейтинга на сайтовете, включени в тяхната директория. Например каталози на белоруски сайтове за Белорусия, каталози на български сайтове за България и т.н., чиято цел е да увеличат линк-популярността, а с това и рейтинга на сайтовете.

Българските каталози по принцип работят на платна основа, приемат всички предложени им сайтове, но тези които не са платили, хиперлинк към тях не е директен, а чрез JavaScript, така че да не му се увеличава линкспопулярността.

С тези регионални уебкаталози, американците поотделно се договарят кого да включат и кого да изхвърлят от директорията си. С германски уебкаталози договарянето е по-трудно и често български уебсайтове са включени в германски каталози, докато от българските каталози са изхвърлени по заповед на задокеанските им господари.

За рзлика от Web of Trust, чиято роля е да оклеветява всички уебстраници, които не носят изгода за САЩ, то ролята на "Open Directory Project - dmoz" е противоположна - да повдига рейтинга и да учредява привилегии на соросоидните медии в интернет.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Включване в каталога „DMOZ“ се осъществява след подадена молба до директорията. Редакторите на каталога, освен че разглеждат подадените молби, могат да включат в каталога сайтове, без подадена от тях молба. Условие за подаване на молба за включване в каталога „DMOZ“ е авторите на страници да преостъпят авторските си права върху тяхното съдържание, в случай че „DMOZ“ реши да го ползва за комерсиални цели. При такива условия съвсем естествено е предимно пропагандни проекти, които разпространяват дезинформация и лъжи, да искат да се включат в каталога. Ценната информация и авторските права върху нея не се преотстъпват безплатно на американски краудсорсинг проекти като „DMOZ“, „YouTube“ и Facebook.

На 17.03.2017 г. американците преустановяват дейността на соросоидната платформа "DMOZ", която 19 години неуморно служи за интересите на САЩ. Американците не публикуват каквито и да били основания за това. Жалко! Потребителите вече не могат да проверяват уебсайтовете за регистрация в "DMOZ" и съответно да се информират дали дадена медия е соросоидна. Но човечеството с нетърпение очаква следващия американски проект за манипулиране на World Wide Web!


Още по темата:

Списък на соросоидните медии

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker