Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Дефлация
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Дефлация

Терминът дефлация в икономиката означава общо, осезателно и продължително падане на цената на стоки и услуги.

Дефлация настъпва, когато паричната маса е недостатъчна, съвокупното търсене на пазара е по-малко от съвокупното предлагане на пазара.

Стоките и услугите стават все по-евтини, в резултат на което падат и очакванията на капиталистите за печалба. Вследствие занижаване на печалбите, капиталистите занижават инвестициите и опитват да занижат производствените разходи - чрез увеличаване на работния ден, намаляване на заплатите, наемане на работници временно или на хонорар.

От това се увеличава безработицата, а покупателната способност на трудещите се намалява.

Дефлацията настъпва по правило заедно с депресия в икономиката.

Съвременните западно-европейски икономисти, обясняват инфлацията като терапевтично средство срещу дефлацията. А дефлацията като неизбежно хронично заболяване на капиталистическата икономика, което довежда до икономическа криза.

Дефлацията е неизбежно следствие от увеличаване ефективността на труда и снижаване продукционните разходи. Вследствие техническия прогрес и аутсорсинг, производството на стоки става все по-евтино за производителите. Но ако капиталистите започнат да понижават цените на произвежданите от тях стоки, потребителите ще започнат да отлагат покупката на стоките, защото утре те ще са по-евтини от днес.

За да имат стимул трудещите се да купуват постоянно стоки, цените им трябва постоянно да се повишават, а държавата (в САЩ банкерския елит) трябва постоянно да печатат пари.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Но благата на Земята са константа и не могат да се увеличават паралелно с увеличаване на паричната маса, което води до перманентно обезценяване на парите - така наречената инфлация.

Под натиск на новото правителство, оглавявано от Синдзо Абе (安倍 晋三), през януари 2013 г. Япония официално обявява повишение инфлацията на японската йена, с цел да противодейства на дефлацията и понижаване потреблението на стоки, от което Япония страда от години.


Още по темата:

Последствия от дефлация

Кой печели и кой губи от дефлация

Продължителност на дефлация

Дефлация на Еврото
loading...
Quantitative easing

Германски експерт предрича разпадане на Евросъюза

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker