Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
водородна бомба
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Тоталитаризъм и диктатура

Паралелно с държавите с демократични правителства, съществуват държави с тоталитарна форма на управление - така наречените диктатури. Характерно за таталитаризмът е еднопартийно управление с президент, който теоретически е на изборна длъжност, често обаче управлява до края на живота си и става досаден.

Тоталитарна форма на държавно управление може да се сравни образно с компютър, на който програмите са записани на ROM (Read-Only Memory) т.е. вградени. Такава концепция "embedded system", не позволява употреба на други програми, освен предвидените от производителя на компютъра, но и не допуска външно манипулиране, посредством компютърни вируси и троянски коне.

Този принцип намира приложение в повечето съвременни електронни уреди като например видеокамери, телевизори, перални машини и пр. Те имат вграден Firmware, който представлява софтуер записан на Flash, EPROM, EEPROM или ROM. Тази програма наречена "Firmware", не може да бъде променяна от потребителите (по изключение може да бъде подменяна само със специални средства).

Гаранция за функционирането на всеки електронен уред е присъствието на Firmware, която не може да бъде изменяна от вън. Гаранция за функционирането на тоталитарната държава е еднопартийно ръководство, което не може да бъде изменяно от чужбина.
loading...
Тоталитарна форма на управление или диктатура, намира най-често приложение в държави, които поради своето географско положение или природни ресурси, са чест прицел на Великите Сили.


Още по темата:

Недостатък на диктатурите

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker