Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Дезинформация
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Дезинформация

Дезинформация е умишлено разпространяване на измислена или неточна информация. Понякога се нарича „черна пропаганда“. Дезинформацията може да включва разпространението на подправени документи, ръкописи, фотографии, видео- или аудио-запис, разпространяване на слухове и клевети.

Но дезинформацията може да включва и грешни анализи и на пръв поглед добронамерени твърдения, с цел жертвата да се надява на нещо и впоследствие като научи истината, да изпита разочарование и унижение, че са се подиграли с нея.

Наред с това дезинформацията включва и изопачаване на вече придобила ивестност вярна информация по такъв начин, че да я направи безполезна.

В шпионажa или военното разузнаване, дезинформация е умишлено разпространяване на невярна информация, за да се заблудят враговете за заетата позиция или предприета тактика. В областта на политиката, дезинформация е преднамерен опит да се отклони подкрепа на гласоподавателите към противника, чрез разпространение на неверни твърдения и инсинуации въз основа на уязвимостта на опонентите. Търговията също е основана на дезинформация на купувача.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


За разлика от традиционната пропаганда, чиято цел е да ангажира подкрепа на емоционално ниво, дезинформацията е предназначена да манипулира публиката   на рационално ниво, чрез оповестяване на фалшива информация - Fake News, провокираща неверни заключения. Докато мейнстрийм-медиите се придържат към публикуване на реално съществуващи факти, то социалните мрежи са специализирани в разпространяване на Fake News, освен че събират личните данни на потребителите.

Понякога методите на дезинформация целят да се смесят истина с неверни анализи и лъжи, или да разкрие само част от истината. Друга техника на дезинформиране е прикриване на факти, или налагане на цензура.


Примери за дезинформация:

Манипулиране чрез подхранване на надежда

Дезинформация по време на война
loading...
Дезинформация на обществеността с цел започване на война

Дезинформация в любовните отношения

Медии-ментета

Дезинформация от Фейсбук

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker