Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Дисидент

Дисидент е човек, който активно и на обществени места се противопоставя на общоприетото или налагано мислене, доктрина, политика, институция или обществено устройство, както при диктаторски и тоталитарни режими, така и при Западните страни, самоопределящи се за демокрации.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Първоначално терминът е използван за привърженици на неортодоксални вероизповедания. Терминът дисидент придобива популярност със зараждането на неолиберализма след края на Втората световна война.

В периода 1944-1989 г. понятието дисидент в държавите от Източна Европа се отнася за предшествениците на днешните соросоиди. Някои от дисидентите са били осъждани и са ставали политически затворници, други са получавали убежище в САЩ и Западна Европа, където са работили в диверсионните медии - "Радио свободна Европа", "Дойче Веле" и др.

Известните дисиденти-организатори на подривна дейност срещу страните от Варшавския договор са Андрей Сахаров, Александър Солженицин, за който през 2011 г. бивш агент на ЦРУ признава, че е бил вербуван от САЩ (Виж филм: Използвани и манипулирани - творците в мрежата на ЦРУ), Андрей Синявски и Андрей Амалрик в Съветския съюз, Лех Валенса и Адам Михник в Полша, Вацлав Хавел в Чехословакия, Нелсън Мандела в Южна Африка, Аун Сан Су Чи в Мианмар.
loading...
В началото на 21 век, след разпадането на Варшавския договор, названието „дисидент“ е прието да се използва за активисти, които подклаждат сепаратизъм в многонационални страни като Китай и Бирма (Мианмар). Названието „дисидент“ се използва (но не на Запад!) и за Едуард Сноудън, Джулиан Асанж и Chelsea Manning.


Още по темата:

САЩ дават по 200.000$ на северно-корейци да имигрират в САЩ

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker