Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
loading...

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Доктрина

Доктрина (от латински doctrina - учение) е система от възгледи и изказвания, които претендират да са всеобщо валидни и единствено правилни. В политиката, доктрината представлява геополитическата концепция на правителството. Доктрината бива едностранно разяснена от политиците и не представлява международно-правен документ.

Познати са външно-политическите доктрини на президентите на САЩ, както и на бившите ръководители на комунистическите страни от Варшавския договор, с техния марксизъм-ленинизъм, като държавна доктрина.

Доктрините могат да бъдат религиозни ("Die Religion innerhalb der Grenzen der bloßen Vernunft" - Immanuel Kant), правни или военни.

Военна доктрина е свързана с геополитическите интереси, респективно с отбраната на страната и националната сигурност. Тя трябва да предвижда система от действия във вид на стратегия и тактика за реагиране при различни видове опасност и да организира подготовката на армията и да осигури защита на живота и собствеността на гражданите или на определена прослойка от обществото и да обезпечи свободата и суверинитета на дадената държава.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Религиозната доктрина се базира на определени религиозни догми, които в повечето религии са универсални Божи заповеди. Повечето религиозни доктрини са миролюбиви, но някои може да са агресивни.

Правна доктрина - в нея са залегнали държавнически традиции в световен мащаб.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker