Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Евнух
Евнух
loading...
Евнух (на гръцки език εὐνοῦχος) е мъж, чиито тестикули (понякога и пениса) са частично или изцяло отстранени хирургически или при нещастен случай, катастрофа. Чрез кастриране се предотвратява потентността на мъжа, както и отделянето на сперматозоиди и мъжки хормони, при което се променят външните полови белези, гласът, телесната миризма, костната система, телосложението и характера на мъжа. Целта на кастрирането е мъжа да бъде изключен от половия отбор.

В Османската империя евнуси са служели като охрана на харема на турския султан, но също са заемали високи длъжности, обучавали са еничарския корпус и пр. Евнуси е имало и в други хареми в Близкия изток, Византия и Китай, където са работели като обслужващ персонал, без да застрашават потомството и жените на владетеля.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


През феодализма в Европа кастрирането на малки момчета преди пубертета се е практикувало с цел да запазят високия диапазон на гласа си, глас на певци-кастрати - контратенор, който е близък по тембър до женски сопран. Тази практика в Западната култура продължава до началото на 20-ти век, когато Свети папа Пий X на 22.11.1903 г. пише Motu Proprio Tra le sollecitudini, с което практически забранява изпозването на кастрати в църковните хорове. Управляващите са подлъгвали простите хора, че чрез кастрация ще предпазят синовете си от холера.

В античния свят евнусите са имали ранг на министри. Във Византия висшите офицери са били евнуси: Нарсес/Ναρσής (490-574 в Рим) е евнух и генерал на източно римския император Юстиниан I. Официално кастрация във Византия е била забранена, но е бил разрешен импорт на евнуси от чужбина.
Един от последните певци-кастрати Alessandro Moreschi
Alessandro Moreschi - един от последните певци-кастрати


Константин Михаиловић (1435-1481), който е взет за еничарин по линия на кръвния данък от султан Мехмед II Завоевателя, в своите "Записки на еничарина" пише:

„320 момчета и 704 момичета държеше султан Мехмед II. На някои момчета заповяда да им отрежат и пенисите и едно от тях умря от това. И това турците наричат hadimlar - те охраняват жените на Султана.“

В Асирия и Османската Империя перспектива за професионална кариера и разтеж в йерархията на обществото, са имали само евнуси. Кастрираните мъже не са представлявали "биологическа" конкуренция в половия отбор за султана и жените му. При Прехода към демокрация възможност за професионална кариера имат ниско интелигентните, тъй като не представляват конкуренция за западняците. А по отношение на половия отбор, на днешно време не е нужно мъжете, които са предназначени да работят, да бъдат кастрирани. Достатъчна е финансовата кастрация.


Още по темата:

Отрицателна селекция

Дисгеника

Дисгеника в Източна Европа
loading...
Вторични полови белези

Асиметрична война между половете

Ролята на външността при половия отбор

Какво привлича самките

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker