Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
ГМО
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Генетично модифициран организъм

Генетично модифициран организъм, съкратено ГМО (на англ. genetically modified organism (GMO) or genetically engineered organism (GEO)) е организъм, чийто гени са умишлено изменени от човека, например чрез трансгенетика. Като синоним се използва също така понятието трансгенен организъм.

ГМО е организъм, с изключение на човешкия, който е подложен изкуствено на генетична манипулация, без това да е настъпило при естествени условия, например при естествени мутации, кръстосването или натурална рекомбинация.

Според определение на Комисията по Етика и Технологии на Квебек - Канада: Генетично модифициран организъм или ГМО е жив организъм с изкуствено променен генотип с помощта на генното инженерство или за да подчертае някои от характеристиките му, да му придаде нови или обратното, за да намали или премахне някои от нежеланите, за хората, наследствени белези.

Според директива 2001/18/CE на Европейската Общност, Генетично модифицираният организъм, като се изключи човешкия, е организъм с изменен генетичен материал, който не е извършен посредством естествен отбор или полов отбор, при естествено размножаване.

Според същата директива начините за създаване на генетично изменен организъм са:
1. Ново комбиниране на дезоксирибонуклеиновата киселина и създаването на нови комбинации на генетичния материал чрез инкорпориране на молекули нуклеинова киселина, образувани в друг организъм;
2. Пряко инкорпориране на наследствен генетичен материал чрез микро, макро инжектиране, или микрокапсулиране;
3. Протоплазмено или хибридно клетъчно сливане;

Модификациите, който най-често се използват, са 3 групи: промяна на активността на естествените гени на съответния организъм; към организма се добавят допълнително копия на негови гени; към организма се въвеждат гени от друг вид. Последната група изменения е най-честия обект на критики и пълно отричане, тъй като те в природни условия не съществуват.

ГМО се използват при модификация на микроорганизми за производство на желани химични субстанции за медикаменти. Но най-важната е модификация на земеделски култури с цел абсорбиране от културите на голямо количество вода, натрупване на целулоза и увеличаване на размера и теглото на селскостопанската продукция. Т.е. с минимални усилия да се произведе максимално количаство селскостопанска продукция и съответно да се увеличи печалбата. Също и модификация при земеделски култури с цел повишена устойчивост към болести, паразити, пестициди и пр., също да се увеличи печалбата.

ГМО-технологиите водят до свръхпроизводство на евтина селскостопанска продукция, при което възниква нуждата истинската, здравословната селскостопанска продукция да бъде саботирана, например чрез замърсяване на почвата.
World’s Highest Standard of Living
Развитието на ГМО-храните в САЩ започва в средата на 1980-те, когато навлиза и неолиберализма, по време на управлението на Роналд Рейгън. До средата на 1980-те САЩ все още не се слави с над 50% от населението си, което страда от патологично затлъстяване.

В началото на 90-те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с ГМО домати. Мишките отказват да ядат доматите и се налага да ги хранят насила. Няколко от мишките развиват стомашни лезии и 7 от 40 мишки умират в рамките на 2 седмици. Учени от АХЛ (Американската администрация за храни и лекарства) разглеждат резултатите от изследването и стигат до заключението, че ГМО продуктите не са безопасни. Но администрацията има своите лобисти в политиката, в това число и бивш адвокат на „Монсанто”. Предупрежденията на учените са пренебрегнати. АХЛ не изисква тестове за безопасност. Вместо това, АХЛ приема, че ако производителите на ГМ храни твърдят, че продуктите им са безопасни, значи няма база за повече въпроси и ГМО доматът е одобрен през 1994.

Освен с ГМО, фирмата "Monsanto" произвежда и хормони, с които крави биват инжектирани, за увеличаване количеството на млякото им. Вследствие третирането с хормони, кравите се разболяват от мастит и млякото, което дават, е примесено с гной. Това мляко с гной, американците го продават на пазара. За да лекуват кравите от мастит, им дават антибиотици. След което антибиотиците отиват в млякото и потребителите пият мляко с антибиотици.


"The Social Responsibility of Business
is to Increase its Profits."

Milton Friedman
The New York Times Magazine, September 13, 1970

"Социалният ангажимент на бизнеса
е увеличаване на печалбите."

Милтън Фридман
- американски неолиберал, основоположник
на шоковата доктрина в икономиката.


Още по темата:

Случаите на диабет в световен мащаб са нараснали 4 пъти
loading...
Най-омразната фирма на света

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker